ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή - H δήλωση Φάμελλου
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 11.00 το πρωί.
Η δήλωση Φάμελλου για την πρώτη επεισοδιακή μέρα:
«Η πρώτη μέρα της Κ.Ε. ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας.
Εκφράζεται μέσα στη συζήτηση μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα.
Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της γίνεται χειρότερη. Και η δημοκρατία μας και η οικονομία μας μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.
Άρα εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να έχουν καλύτερα οι πολίτες κι αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση.
Δεν μπορεί δηλαδή να απαντηθεί με συζητήσεις επί της διαδικασίας, γι αυτό και πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο.
Διότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία. Έχει ανάγκη να ζει καλύτερα. Αυτό σημαίνει πρόοδος και σε αυτή την αγωνία εμείς θα ανταποκριθούμε. Όχι με διαδικαστικές συζήτησεις, με πραγματικές πολιτικές αποφάσεις που είναι πως θα ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καλύτερα»
Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου: Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρήσαμε
Αποχωρήσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις προκλήθηκαν στη σημερινή (11.11.23) επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη να προκαλεί πολλαπλές «εκρήξεις».
Αποκλειστικό βίντεο -Αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή η «Ομπρέλα» και οι ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα:
Η Έφη Αχτσιόγλου με τους «6+6», τα μέλη της τάσης της «Ομπρέλας» και ο Διονύσης Τεμπονέρας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν πολλές αντιδράσεις εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο βήμα ανέβηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας, ώστε να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους που καταδικάζει τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα όσον αφορά στις διαγραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Θοδωρή Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.
Μάλιστα αιτήθηκαν να γίνει παύση της διαδικασίας και να πραγματοποιηθεί αμέσως ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη, αίτημα τ’ οποίο επίσης απορρίφθηκε. Μετά από αυτό, τα στελέχη της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» του αποχώρησαν.
Αχτσιόγλου: Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.
Από την πλευρά του Προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία. Ζήτησε ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης πλειοψηφικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί, ξαναλέω, είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα.
Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό».
Τσακαλώτος: Θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί.
Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».
Τι ανέφερε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. Γιώργος Τσίπρας
Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος και πολιτικές ενίσχυσης των κατώτερων στρωμάτων χωρίς παραγωγικό σχέδιο για την οικονομία, χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Δεν μπορούμε ξαναδώσουμε προοπτική στην κοινωνία χωρίς θετική πρόταση για την οικονομία.
Επιτίθενται μετά την εκλογή Κασσελάκη στις αναφορές στην επιχειρηματικότητα. Γιατί δεν επιτίθονταν και στον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο πράγμα; Δεν μιλάγαμε και τότε για υγιή επιχειρηματικότητα; Θα βγουν μήπως προς τα έξω και θα πουν στο μικρομεσαίο επιχειρηματία ή και στο μεγαλύτερο «δεν μας ενδιαφέρεις, μας ενδιαφέρουν μόνο οι εργαζόμενοί σου»; Πώς θα γίνει αυτό το «άλλο παραγωγικό μοντέλο», χωρίς επιχειρήσεις;
Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναταχτεί εκλογικά είτε θα παραμείνουμε σε μια ζώνη φθοράς και αφθαρσίας. Μπορούμε να ανακάμψουμε αρκεί να πάψει η εσωτερική ανώμαλη κατάσταση αμφισβήτησης του Προέδρου, τη φυσιογνωμίας του κόμματος, του ίδιου του κόμματος. Δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες ευρωεκλογές με τη σημερινή κατάσταση. Και αν στόχος ορισμένων συντρόφων είναι ακριβώς αυτό, να υποστεί ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες ευρωεκλογές είναι προτιμότερο να χωρίσουμε τώρα.
Σχετικά με τους τέσσερις. Δεν είναι ζήτημα απλά διαγραφών, είναι μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης όλες οι επιθετικές δηλώσεις δεν θέτουν κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα. Να αλλάξουμε γραμμή στο ένα ή στο άλλο θέμα.
Όλα τα κείμενα που κυκλοφορούν δηλώνουν ρητά ότι αδύνατη η συνύπαρξη και ότι το κόμμα οδεύει σε μια κατεύθυνση που δεν έχει καμιά σχέση με Αριστερά. Δεν θέτουν κανένα πολιτικό ζήτημα αλλά προβάλλουν ένα ζήτημα ταυτότητας, ότι αυτοί είναι αριστεροί και το κόμμα όχι. Όπως καταλαβαίνετε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συζήτησης. Ταμπουρώνονται πίσω από μια αόριστη αριστερή ταυτότητα και απέναντι στην κοινωνία, αλλά και απέναντι στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, αφού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συζήτησης, ούτε και θέτουν κάποιο ζήτημα για συζήτηση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το χωρισμό. Να χωρίσουμε λοιπόν σύντροφοι.
Λένε ορισμένοι σύντροφοι ότι τα ζητήματα των διαγραφών δεν λύνονται με δημοψήφισμα. Ναι καλύτερα θα ήταν να έχει λυθεί στα όργανα του κόμματος. Όταν όμως η Κεντρική Επιτροπή δεν αποφασίζει το αυτονόητο, δηλαδή τη διαγραφή στελεχών που με οποιαδήποτε ηγεσία, του Αλέξη Τσίπρα ή της Έφης Αχτσιόγλου η διαγραφή τους θα ήταν αυτονόητη, τότε τι πρέπει να γίνει; Μήπως δεν πρέπει να πάμε στην κομματική βάση;