ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης φτιάχνει συμμαχίες, οργανώνεται και δίνει ραντεβού με τον Φάμελλο στο συνέδριο
Ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί την ολική «επιστροφή» με ορίζοντα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό το «μέτωπο» με τον Τσακαλώτο - που επιμένει ότι μια συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί «καρικατούρα του λαϊκού μετώπου...».

Το μήνυμα ότι έχει ανακάμψει πλήρως στο εσωκομματικό πεδίο, στέλνει ο Παύλος Πολάκης με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες. Και μάλιστα, δείχνει ξεκάθαρα πως είναι εδώ και διεκδικεί για τον εαυτό του έναν ρόλο σαφώς πιο πρωταγωνιστικό.
Ως παρακαταθήκη δεν έχει μόνο το 43% της πρόσφατης εσωκομματικής αναμέτρησης, αλλά και την πολιτική πλατφόρμα που είχε παρουσιάσει τότε – και η οποία βρίσκει απήχηση και σε στελέχη που δεν βρίσκονται κοντά του.
Δυναμικό come back…
Ο χανιώτης βουλευτής έχει φτιάξει τη δική του ομάδα, που αποτελείται από αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και δύο βουλευτές, τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο. Τις προηγούμενες ημέρες, κινήθηκε θεσμικά, θέτοντας στα όργανα τις όποιες διαφωνίες έχει.
Και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας, εκεί όπου στο τέλος είχε ένα δυνατό «τζαρτζάρισμα» με τον Σωκράτη Φάμελλο, όταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «υπονομεύει» τις προσπάθειες συνεργασίας και ο χανιώτης βουλευτής του απάντησε ότι δεν πρέπει να «κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς».
…με «ορίζοντα» το Συνέδριο
Παρά τις κινήσεις του στην εσωκομματική «σκακιέρα», ο συσχετισμός στα όργανα του κόμματος είναι ιδιαιτέρως αρνητικός για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και δεν ανταποκρίνεται στα νούμερα της κάλπης. Και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, εκεί που οι τροπολογίες του καταψηφίστηκαν με μεγάλη άνεση.
Αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό επιδιώκει να ανατρέψει στο επερχόμενο Συνέδριο. Γι΄αυτό και έχει προχωρήσει σε «συμμαχίες» με ισχυρούς παράγοντες στο εσωκομματικό παιχνίδι, όπως ο Νίκος Παππάς ή κρατάει επικοινωνία με άλλους, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης – που παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, δεν έχει ενταχθεί στην ομάδα του.
Το προβληματικό για τον Πολάκη στη συγκεκριμένη προσπάθεια, είναι το πως θα πείσει τους ανθρώπους που προσήλθαν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν πρόεδρο, να εμφανιστούν στις οργανώσεις του κόμματος και να στηρίξουν τους υποψήφιους συνέδρους που βρίσκονται κοντά του.
Παράλληλα, όμως, τον βαθμό δυσκολίας αυξάνει καλή -για τα δεδομένα της εποχής- δουλειά που έχουν κάνει τα στελέχη που στηρίζουν τον Σωκράτη Φάμελλο και τη γραμμή που έχει χαραχθεί κατά το τελευταίο, έκτακτο Συνέδριο.
Προβλήματα στην κεντρική γραμμή και στο βάθος Τσακαλώτος.
Η στάση του Παύλου Πολάκη στο θέμα των συνεργασιών, προκαλεί πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή των προτάσεων Φάμελλου για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων – η οποία αποτελεί συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι «καπρίτσιο» του προέδρου του.
Δεν έχουν, άλλωστε, περάσει παρά μόνο μερικά εικοσιτετράωρα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου – λίγες μόλις ημέρες πριν η Νέα Αριστερά πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το αν θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαλόγου με την Κουμουνδούρου και τις άλλες δυνάμεις της «κυβερνώσας Αριστεράς».
Και η στάση του, αντικειμενικά, προκαλεί «τροχοπέδη» για την όλη υπόθεση. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε σε συνέντευξη του στο Action 24 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου σημείωσε ότι η «τοξικότητα δεν έχει αμβλυνθεί».
Αναφερόμενος προφανώς στον Παύλο Πολάκη και στην απάντηση που του έδωσε για την ανάρτηση που έκανε εναντίον της κυβέρνησης. «Η τοξικότητα δεν βοηθάει» είπε ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως στόχος είναι η δημιουργία ενός «λαϊκού μετώπου» με θέσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε μία προοπτική διακυβέρνησης.
«Μια σύμπραξη μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καρικατούρα του λαϊκού μετώπου» είπε χαρακτηριστικά σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως η όποια συζήτηση απαιτεί χρόνο και δεν πρέπει να γίνει βιαστικά.
Συνεργασίες, αλλά με πρόγραμμα
Χθες, όμως, μιλώντας στο Mega News, ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες «σε προγραμματική βάση και όχι με “πασαρέλα” ονομάτων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι η προγραμματική πρόταση μπορεί να απευθυνθεί -πέραν της Νέας Αριστεράς- και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου – αν και είπε ότι από αυτά τα κόμματα δεν ακούει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αρνείται πεισματικά να συζητήσει τις πιθανότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «κρατάει το φανάρι στον Μητσοτάκη», εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη που συμφωνούν με τις προγραμματικές θέσεις της Κουμουνδούρου.