Ανακοίνωση - απάντηση στα
λεγόμενα του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με το σκάνδαλο το υποκλοπών, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση του κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις, τονίζοντας πως η άρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δείχνει την ενοχή του
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Εδώ και δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και αρνείται να απαντήσει στη Βουλή στις επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Τσίπρα για το κατά πόσο υπάρχουν πρόσωπα και υπουργοί του που εκτός από το Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Σήμερα ο εκπρόσωπός του κ. Οικονόμου πήγε ένα βήμα παραπέρα: Δεν διέψευσε ότι μπορεί υπουργοί του να παρακολουθούνταν και με επίσημη επισύνδεση από την ΕΥΠ εκτός από το κακόβουλο λογισμικό. Ισχυρίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός, που πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, δήθεν δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, ακόμα και αν αυτό αφορά υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ο κ. Οικονόμου σήμερα επιβεβαίωσε την παρακολούθηση και από την ΕΥΠ υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η άρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δείχνει την ενοχή του. Κανένας αθώος δεν κρύβεται».
Σκάνδαλο υποκλοπών: «Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα, ανοιχτή η έρευνα στη Δικαιοσύνη», είπε ο Γιάννης Οικονόμου
Μπαράζ σχετικών ερωτημάτων δέχτηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στη δικαστική έρευνα και σημείωσε για ακόμη μία φορά πως πρόκειται για ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία, τα οποία «καλείται να αποδείξει αυτός που κατηγορείται ή αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν».
Σε ερώτηση γιατί τόσα διαφορετικά και ετερόκλητα Μέσα αποκαλύπτουν πτυχές των παρακολουθήσεων, που πλέον περιλαμβάνουν πολλούς υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου επέλεξε να πει πως «κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν στη χώρα από το 2017-18, το Pegasus. Και στην Ελλάδα υπήρχε το Predator και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθούν τηλέφωνα πολιτικών και δημόσιων προσώπων σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα». Σε ερώτηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.», Γιάνη Μπασκάκη, για την
αποκάλυψη του Inside Story σχετικά με εγκατάσταση του Predator της Intellexa σε χώρο στην Αγία Παρασκευή και αγορά του έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ με σύμβαση, η οποία κρύφτηκε σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως το δημοσίευμα αναφέρεται «σε εταιρίες που είχαν σχέση με το ελληνικό Δημόσιο πριν τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. με συμβάσεις». Και ισχυρίστηκε, για ακόμα μία φορά πως η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία αυτά, πως η ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί το Predator και πως καμία εθνική αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά.
(Διαβάστε εδώ) Σε άλλο σημείο υποστήριξε μάλιστα πως με την τοποθέτηση του Κυριάκου
Μητσοτάκη στον πυρήνα του σκανδάλου επιχειρείται να δοθούν διαστάσεις πέραν των πραγματικών, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι πραγματικές.
«Δεν ξέρει» τίποτα ο πρωθυπουργός
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της Αυγής Κώστα Σαββόπουλο, εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι τα πρόσωπα που συγκαταλέγονται στις λίστες των παράνομων παρακολουθήσεων δεν έχουν τεθεί σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Από την άλλη αυτό που η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει είναι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά». Σε επόμενη ερώτηση «Είπατε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση. Δεν ενημερώνεται ο πρωθυπουργός αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ;», ο κ. Οικονόμου επανέλαβε «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και στο παρελθόν και η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα και τέτοιου είδους ενημέρωσης προς τον πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής». Άλλος δημοσιογράφος του επισήμανε πως λόγω της σπουδαιότητας των καταστάσεων που χειρίζεται ο υπουργός των Εξωτερικών αν σκέφτεται η κυβέρνηση να διερευνήσει πιο γρήγορα ή πιο σε βάθος την διαδικασία. Τότε ο
Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη και την έρευνα που είναι ανοιχτή. Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για τον Ανδρουλάκη αν ζήτησε να μάθει για το αν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ. Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι το έχει ήδη κάνει, «ισχύει ό,τι σας είπα προηγουμένως» είπε. Στη συνέχεια, ρωτήθηκε πως «τότε ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν νόμιμη αλλά ήταν λάθος και ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί, εσείς τώρα λέτε για πρόσωπα επιπέδου υπουργικού συμβουλίου και τώρα λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει εκτός και αν βρεθούν κάποια ευρήματα. Δεν έχει άλλαξε κάτι στη διαδικασία για τέτοιου είδους πρόσωπα;» «Άλλαξε, βάλαμε παραπάνω φίλτρο, προσθέσαμε δεύτερο εισαγγελέα και μέχρι την Τέταρτη η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση την τροπολογία για τα κακόβουλα λογισμικά, υποστήριξε. Την προηγούμενη εβδομάδα λέγατε για «κατασκοπεία» επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ως κυβέρνηση ότι δεν παρακολουθούνται ο κος Δένδιας, ο κος Χατζηδάκης ή ο κος Γεραπετρίτης που είναι δίπλα ακριβώς από τον πρωθυπουργό; «Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει αν έχουν παρακολουθηθεί ή παρακολουθούνται νόμιμα από την ΕΥΠ. Αυτά αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ από την άλλη ο πρωθυπουργός ενημερώνεται εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα ευρήματα. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο τώρα» επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου. Κληθείς να τοποθετηθεί για τη σοβαρότητα της παρακολούθησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ανησυχία από ξένες πρεσβείες και παρέπεμψε ξανά στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Σε ερώτηση πάντως για καθυστέρηση και ολιγωρία στη δικαστική έρευνα, αφού εδώ και μήνες δεν έχει υποδείξει κάποιον υπεύθυνο με αποτέλεσμα μόνο η δημοσιογραφική έρευνα να εισφέρει στοιχεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε λέγοντας ότι «και σε άλλες χώρες οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει πουθενά και έχουν ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ό,τι στη χώρα μας». «Αν κάποιος έχει όφελος να αποσαφηνιστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση είναι η κυβέρνηση» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.