ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Βήμα προς βήμα με στόχο την κοινοβουλευτική «συγχώνευση»
Μία κίνηση που θα ταράξει τα νερά αναζητείται πλέον στον προοδευτικό χώρο με επίδικο τη συγκρότηση ενός νέου μετώπου αλλά και την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη «τράπουλα» στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη «μοιράζει» ξανάη επιστολή-προσκλητήριο του Αλέξη Χαρίτση προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων του χώρου, με αφορμή την πρόταση που είχε καταθέσει προ ημερών για τη στήριξη του Χρήστου Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, με τις κινήσεις του επιταχύνει τις διαδικασίες για το αύριο ολόκληρης της παράταξης. Είναι προφανές πως η συζήτηση στην οποία καλεί για το πρόσωπο που θα πρέπει να προταθεί για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, αποτελεί το «κλειδί» για να «ξεκλειδώσει» η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη συνεργασίες στην Κεντροαριστερά.
Στο βάθος… «Λαϊκό Μέτωπο»
Το «φλερτ» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Από την ημέρα κιόλας που η Κουμουνδούρου «ξεφορτώθηκε» οριστικά και αμετάκλητα τον Στέφανο Κασσελάκη και τα πρόσωπα-«βαρίδια» που συσπειρώνονταν γύρω του, τα κορυφαία της στελέχη ξεκίνησε μια «επίθεση φιλίας» προς τους πρώην συντρόφους τους.
Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι, αφού πρώτα κατέστησαν με κάθε τρόπο σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συγχώνευσης των δύο κομμάτων, παρά μόνο η δυνατότητα για συνεργασία σε προγραμματικό επίπεδο, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Με δεδομένο ότι τα κόμματα που έχουν αναφορά στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση, προχώρησαν σε μια ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει προωθητική δύναμη για τις εξελίξεις στον χώρο.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, με μια αιφνιδιαστική δήλωση του πρότεινε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την επόμενη κιόλας ημέρα ο Σωκράτης Φάμελλος τον «φωτογράφισε» στην πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε η συζήτηση καλά κρατεί.
Πριν φτάσουμε στο χθεσινό προσκλητήριο του προέδρου της Νέας Αριστεράς, μεσολάβησαν δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα. Αρχικά, η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο παράδειγμα του γαλλικού «Λαϊκού Μετώπου» και η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Καρφί», που μίλησε για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων.
Η αναφορά Φάμελλου στο «Λαϊκό Μέτωπο», μόνο τυχαία δεν ήταν. Προφανώς, όχι μόνο λόγω της εκλογικής επιτυχίας που σημείωσε στη Γαλλία αυτή η συνεργασία Αριστεράς και Σοσιαλιστών, αλλά και γιατί αποτελεί συνεδριακή απόφαση της Νέας Αριστεράς. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνει την ηγεσία του νεοϊδρυθέντος κόμματος να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πονοκέφαλος» η αξιωματική αντιπολίτευση
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βάση για συνάντηση των δύο κομμάτων. Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται, είναι το πόσο γρήγορα και σε τι βάθος μπορεί να προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Και το κυριότερο, αν θα υπάρξει κάποια εντυπωσιακή κίνηση, η οποία θα ταράξει τα πολιτικά «νερά».
Προφανώς και δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η «συγχώνευση» των δύο Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη, η οποία διασαλεύτηκε από την αποστασία Κασσελάκη, οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπορεί το προσκλητήριο Χαρίτση να περιλαμβάνει και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως κανένας δεν έχει αυταπάτες ότι η Χαριλάου Τρικούπη, στην παρούσα φάση, θα εμπλακεί σε μια τέτοια κουβέντα.
Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί. Διότι θα υπάρξουν σίγουρα αντιστάσεις και στα δύο κόμματα. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ανακόψει την ανοδική τάση που καταγράφει η Χαριλάου Τρικούπη στις δημοσκοπήσεις και θα δείξει στους πολίτες ότι η Αριστερά μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.