ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: «Φλερτ» με προσεκτικά βήματα και στο βάθος επιστροφή στην Κουμουνδούρου
Με στόχο να μη διαταραχθεί το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συνεχίζουν το μεταξύ τους πολιτικό «φλερτ» χωρίς ουδείς να βιάζεται για το τελικό βήμα που είναι η επιστροφή στελεχών στην Κουμουνδούρου.
Με υπομονή, αλλά και επιμονή θα συνεχίσει το «φλερτ» προς τη Νέα Αριστερά , η Κουμουνδούρου, καθώς δεν θέλει ούτε να «τορπιλίσει» με «άγαρμπες» κινήσεις τις πιθανότητες συνεννόησης μαζί της, αλλά ούτε και να κατηγορηθεί ότι «παρεμβαίνει» στα εσωκομματικά της ζητήματα.
Από την άλλη πλευρά, η Πατησίων, αν και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να «απορροφηθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβει ότι επιδιώκει την προγραμματική συνεργασία με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, διατηρώντας την οργανωτική αυτονομία της.
Μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες έτσι ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, τα στελέχη των δύο κομμάτων θα συνεχίζουν να συνομιλούν και να συμμετέχουν από κοινού σε μια σειρά από εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκρατημένη ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μεγάλη αγωνία για το τι θα αποφασίσει η Νέα Αριστερά. Ο λόγος ήταν απλώς και ξεκάθαρος, αν και απέφυγαν να τον εκφράσουν δημόσια. Ήθελαν η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη να ξεπεράσει σε ψήφους εκείνη του Τάσου Γιαννίτση.
Όχι, προφανώς, για το πρόσωπο, αλλά για να στριμώξουν στη γωνία τη Χαριλάου Τρικούπη, για την οποία πιστεύουν ότι έκανε τα πάντα για να αποτρέψει μια κοινή υποψηφιότητα από τις προοδευτικές δυνάμεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν κουβέντες, το ΠΑΣΟΚ περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή μια υποψηφιότητα ενός κεντρώου προσώπου από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού τους παραμένει πάντα η «αποκατάσταση» του εκλογικού αποτελέσματος του 2023, μέσω του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – τον οποίο απώλεσε λόγω της αποστασίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Για να συντελεστεί μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος. Να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τους, εκείνη της Νέας Αριστεράς. Ξέρουν ότι δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος. Όμως, έστω και με αργά βήματα θα προσπαθήσουν να τον διαβούν.
Χωρίς, βέβαια, να πιέζουν του πρώην συντρόφους τους, χωρίς να τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Θεωρούν, όμως, ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να «καρποφορήσει» ως τις αρχές του καλοκαιριού, έτσι ώστε να έχει πραγματικό πολιτικό αντίκρισμα.
Το μεγάλο ερώτημα της Νέας Αριστεράς
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο ερώτημα στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς, ήταν το «που βαδίζουμε;». Στην πραγματικότητα, τα στελέχη της που τάχθηκαν κατά της υποστήριξης της Λούκας Κατσέλη, δεν στέκονταν στο πρόσωπο της πρώην υπουργού.
Το μείζον ζήτημα τους ήταν αν η υπερψήφιση της πρότασης του Σωκράτη Φάμελλου, θα αποτελούσε το πρώτο στρατηγικό βήμα για την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και επρόκειτο για μια λογική «φοβία». Επίσης, λογική ήταν και η διευκρίνηση της ηγεσίας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως το κόμμα θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.
«Ένα ζήτημα πολύ συγκεκριμένο, ένα ζήτημα θεσμικό, στο οποίο εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθούν πειστικά προς την αλαζονική και καθεστωτική λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας την επιλογή του κόμματος του.
Από εκεί και πέρα, σε καμία περίπτωση η Νέα Αριστερά δεν είναι αδιάφορη για ένα «αντιδεξιό μέτωπο», που θα έχει ως στόχο τη διακυβέρνηση. Ωστόσο, αν αυτό δεν έχει προγραμματικά χαρακτηριστικά και ο η Κουμουνδούρου δεν διαρρήξει το πρόσφατο «κασσελακικό» παρελθόν της, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.