ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακληθούν τα παράλογα πρόστιμα για παραβίαση μέτρων COVID σε πρόσφυγες
Να ανακληθούν άμεσα τα παράλογα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων για την πανδημία, σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υγείας, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούνται τις ρητές επισημάνσεις της ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ότι οι πρόσφυγες δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις, βάσει των οποίων στη Χίο τους επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων για την πανδημία.
Στην ερώτηση με θέμα: «Να ανακληθούν άμεσα τα παράλογα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων για την πανδημία, σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο», παρατίθενται μια σειρά από επισημάνσεις του ΣτΠ επί του συγκεκριμένου θέματος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στις 8 Μαρτίου και ύστερα από τις έρευνες που διεξήγαγε. Σύμφωνα με τον ΣτΠ, η Λιμενική Αρχή Χίου επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ατομικά σε αιτούσες και αιτούντες διεθνούς προστασίας με την αιτιολογία της παραβίασης των προϋποθέσεων εισόδου προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19 βάσει της ΚΥΑ με αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 58264/23-9-2021.
Ο ΣτΠ παρενέβη προς την Λιμενική Αρχή Χίου και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής με μια σειρά αιτιολογημένες επισημάνσεις, όπως ότι: Οι αναφερόμενοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης) δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε άτομα, τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία.
Οι Οδηγίες της ΕΕ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών – μελών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν τονίσει ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναμφίβολη ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας καλύπτεται από τον υγειονομικό περιορισμό (καραντίνα) που λαμβάνει χώρα σε συγκεκριμένο μέρος.
Στην ερώτηση αναφέρεται επίσης, ότι ο ΣτΠ «επισήμανε την αναγκαιότητα ενιαίας πρακτικής της Δημόσιας Διοίκησης καθώς οι λοιπές λιμενικές αρχές των άλλων σημείων εισόδου στη Χώρα δεν επιβάλλουν παρόμοιες πράξεις, ενώ τα ίδια πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία εντέλει ακυρώθηκαν.
Παρά τις ανωτέρω σοβαρές επισημάνσεις της Ανεξάρτητης Αρχής οι λιμενικές αρχές ενέμειναν στις απόψεις τους, όπως αναφέρει ο Συνήγορος και επομένως αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις σημαντικές αιτιάσεις του Συνηγόρου και να ακυρώσουν τις μη νόμιμα επιβληθείσες εξοντωτικές κυρώσεις».
Μετά από όλα αυτά και στη βάση μιας σειράς αιτιάσεων, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή πρόκειται να προβούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, προκειμένου η λιμενική αρχή Χίου να ακυρώσει τις μη νόμιμα επιβληθείσες κυρώσεις κατ’ επίκληση παραβίασης των υγειονομικών μέτρων για περιορισμό της μετάδοσης του COVID-19, σε αιτούσες και αιτούντες άσυλο ή σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, αποδεχόμενη τις σημαντικές παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη;
2. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή πρόκειται να προβούν, κατά λόγο αρμοδιότητας και σε συντονισμό μεταξύ τους, προκειμένου να εφαρμοστεί ενιαία πρακτική της Διοίκησης προς αποφυγή δημιουργίας διακρίσεων, καθόσον άλλες λιμενικές αρχές δεν επιβάλλουν τέτοιου είδους κυρώσεις ενώ αντίστοιχες κυρώσεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν ήδη ακυρωθεί;
3. Έχουν προβεί σε έκδοση εγκυκλίων οδηγιών προς τις δημόσιες υπηρεσίες και αρχές προκειμένου να εφαρμόζονται ορθά και με ενιαίο τρόπο οι νόμοι και οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις, που αφορούν τα υγειονομικά μέτρα κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας ειδικά όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;