ΣΥΡΙΖΑ: Μουρμούρες για το δάνειο, αγωνία για τις business Κασσελάκη
Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε η εισαγγελική έρευνα σχετικά με την εταιρεία ιδιοκτησίας του Στέφανου Κασσελάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο και αφορά σε ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες.
Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου οδήγησαν Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου σε «μετωπική» σύγκρουση, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος σημειωτέον ότι βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία, να εξαπολύει ευθείες «βολές» εναντίον της Δικαιοσύνης, σε γραμμή Παύλου Πολάκη υψώνοντας, παράλληλα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.
Έκανε λόγο για «χώρα ατιμωρησίας», κατηγορώντας, επί της ουσίας, τη Δικαιοσύνη για «a la carte» ευαισθησία. Μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο - μέχρι το τελευταίο ευρώ».
Όλα ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τη δανειοδότηση του κόμματος από εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί εργαζομένων. Η δημοσιοποίηση των εγγράφων ήρθε ως απάντηση στους ισχυρισμούς του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, πως τα λεφτά δεν χρησιμοποιήθηκαν, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «εξωχώρια εταιρεία».
Μετά τις δηλώσεις Γεωργόπουλου, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάριζαν, σε πολύ υψηλούς τόνους, πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα όσα είπε ο πρώην γενικός διευθυντής, μιλώντας για κακόβουλα ψεύδη. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η παραπομπή του κ. Γεωργόπουλου στην νεοεκλεγείσα Επιτροπή Δεοντολογίας.
Με τη σειρά του, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Κουμουνδούρου σήκωσε το γάντι, στέλνοντας επιστολή στην πολιτική γραμματεία και ζητώντας τη σύγκληση των οργάνων, προκειμένου να τα ενημερώσει, όπως είπε, τόσο σε σχέση με το δάνειο Κασσελάκη όσο και συνολικά για τα ταμεία του κόμματος, τα οποία σημειωτέον ότι, εδώ και αρκετό καιρό έχουν «σφίξει» αρκετά.
«Μουρμούρες» στην Κουμουνδούρου
Μετά την διαταγή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, κομματικές πηγές επανήλθαν υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του νόμου περί πόθεν έσχες από τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ο ίδιος είναι υπόχρεος για το Πόθεν Έσχες 2023, του οποίου η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα.
Την ίδια ώρα, χαρακτήριζαν «καλοδεχούμενες» τις όποιες διερευνήσεις, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Με τα γεγονότα να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, στελέχη της ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την πεποίθηση πως η αντίδραση της κυβέρνησης είχε ως στόχο την αλλαγή ατζέντας, θυμίζοντας τα όσα προηγήθηκαν με την γαλάζια ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.
Από την άλλη, δεν έλειψαν οι γκρίνιες και οι μουρμούρες στελεχών, που μίλησαν για «αυτογκόλ». Κι’ αυτό, γιατί εκτίμησαν ότι λόγω λανθασμένων χειρισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να απολογείται για τα οικονομικά του, ενώ δεν χρωστάει ούτε ένα Ευρώ στις τράπεζες και έχει «καθαρό» μητρώο, σε αντίθεση με άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με τη ΝΔ, όπως έλεγαν στο Flash.gr.
Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί που διατυπώνουν ρητώς τη θέση πως οι ανακοινώσεις της δανειοδότησης του κόμματος τον Δεκέμβριο, στην πράξη λειτούργησαν «υπονομευτικά» ως προς τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως πρόθεσης.
Ποιον νόμο επικαλείται η ΝΔ
Στις 23 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξακαθαρίσει πως θα ενημερωθεί από τους δικηγόρους του αν ο νόμος που αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών, αφορά και τον ίδιο, καθώς δεν είναι Βουλευτής.
Εφ’ όσον αυτός αφορά και τον ίδιο, δήλωσε πως θα πουλήσει τις εταιρίες που έχει στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι δεν θα άφηνε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους.
Το Άρθρο 8 του νόμου 3213/2013, που επικαλείται η ΝΔ «χτυπώντας» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου απαγορεύεται η συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και σε εταιρείες με έδρα σε μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.