ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική Κασσελάκη, ο ρόλος Αχτσιόγλου και το νέο κόμμα στα αριστερά
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο Μαραθώνιος εκτός President, ο ΣΥΡΙΖΑ διένυε την δική του απόσταση σε έναν πολιτικό αγώνα δρόμου που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια, η διήμερη επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή στο δεύτερο υπόγειο του γνωστού ξενοδοχείου σηματοδοτεί το κλείσιμο μίας εποχής. Αποχωρήσεις, αντεγκλήσεις, καταγγελίες, χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες, τα μηνύματα Κασσελάκη, άδεια καθίσματα. Περισσότερα από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της Κυριακής με το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εγκρίνεται σχεδόν ομόφωνα από τους παρόντες, καθώς υπήρξαν και δύο λευκά.
Η στρατηγική Κασσελάκη
Το κλείσιμο Κασσελάκη πριν το τέλος των εργασιών της Κ.Ε. είχε τρία κρίσιμα σημεία. Το πρώτο αφορούσε την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο κείμενο και όριζε ρηττά πως οι όποιες «ποινές» αποτελούν αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το μάτι σε κεντρικά στελέχη που διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Ζαχαριάδης. Έτσι, έκλεισε και ένα «μέτωπο» μεταξύ των πολλών που δημιουργήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Το δεύτερο, σημείο, αφορούσε το άνοιγμα που έκανε στα μέλη του κόμματος που «ευθυγραμμίζονται» με την Ομπρέλα, λέγοντας ότι υπάρχει χώρος στο κόμμα για να παραμείνουν. Τρίτον, το σαφές μήνυμα που έστειλε στους δύο αποχωρήσαντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμούν πως ο τρόπος που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και η απόφαση της Κ.Ε. αποτελούν νίκη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι κανείς δεν πανηγυρίζει για τις αποχωρήσεις. Εντούτοις, το θέμα των διαγραφών παρήλθε από τη στιγμή που οι «4» αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον οι δρόμοι της Κουμουνδούρου και της Ομπρέλας χώρισαν μια και καλή.
Η αποχώρηση της Ομπρέλας
Παρελθόν αποτελούν για το κόμμα πρόσωπα τα οποία είχαν σημαίνοντα ρόλο στην δαιδαλώδη πορεία του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός οικονομικών, ο Ανδρέας Ξανθός πρώην υπουργός Υγείας, ο Νίκος Φίλης πρώην υπουργός Παιδείας, ο Δημήτρης Βίτσας πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Θοδωρής Δρίτσας, πρώην υπουργός Ναυτιλίας, ο Πάνος Σκουρλέτης πρώην υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής έκλεισαν την πόρτα της Κουμουνδούρου, ανακοινώνοντας μαζί με άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσαν ευθείες «βολές» εναντίον της ηγετικής ομάδας και του Στέφανου Κασσελάκη. Συνολικά, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έφυγαν είναι 46.
Τα μηνύματα Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα
Το προαναγγελθέν διαζύγιο Κασσελάκη-Ομπρέλας πάντως δεν φαίνεται να κλείνει και τον κύκλο της εσωστρέφειας για την Κουμουνδούρου. Κι’ αυτό γιατί το εσωκομματικό «ρήγμα» παραμένει ανοιxτό. Η αποχώρηση από την διαδικασία των ομάδων Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, τα κείμενα που ακολούθησαν και οι ριπές κατά τη ηγεσίας με οξείς μάλιστα χαρακτηρισμούς, σε συνδυασμό με την παρέμβαση Δραγασάκη, δείχνουν πως- εσωκομματικό- σημείο ισορροπίας δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Αχτσιόγλου εφεξής; Υπενθυμίζεται ότι στον στενό πυρήνα του συγκεκριμένου «μπλοκ» ανήκουν οι βουλευτές Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου Φερχάτ Οζγκιούρ, Γιώργος Ψυχογιός και Κώστας Μπάρκας. Ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η στάση θα κρατήσει ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και διατηρούσε στενές σχέσεις με την Ομπρέλα.
Εχθές, τα στελέχη της τάσης Τεμπονέρα συσκέπτονταν μέχρι αργά το βράδυ και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα του κόμματος ήταν έντονος, εκτιμώντας ότι το συνέδριο θα αποτελέσει τη «μάχη των μαχών», εφόσον βέβαια γίνει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το «μπλοκ» Αχτσιόγλου αναμένεται να πραγματοποιήσει πανελλαδική συνάντηση και άπαντες αναγνωρίζουν πως οι όποιες αποφάσεις θα είναι κρίσιμες.