Συρία: Πού ζουν οι 6 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα - Πόσοι είναι στην Ελλάδα
Έκδηλη η τάση επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου εκατομμύρια Σύροι, τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό ξύπνησαν με το έθνος τους διαφορετικό.
Μετά την εισβολή των τζιχαντιστών ανταρτών στη Δαμασκό, έθεσαν τέλος στην 24χρονη αυταρχική -και για κάποιους ολοκληρωτική- διακυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η «πτώση της Δαμασκού» έρχεται μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών, κατά τον οποίο εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν βίαια μέσα στη χώρα ή οδηγήθηκαν πέρα από τα σύνορά της, σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Πάνω από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Το 2011, κατά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του Άσαντ, ο πληθυσμός της Συρίας ήταν περίπου 21 εκατομμύρια.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τραυματίστηκαν και περίπου 13 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Από το 2024, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 7,4 εκατομμύρια Σύροι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ περίπου 4,9 εκατομμύρια αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες. Επιπλέον 1,3 εκατομμύρια έχουν μετεγκατασταθεί εκτός Μέσης Ανατολής, κυρίως στην Ευρώπη.
Οι γειτονικές χώρες με τους περισσότερους καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες περιλαμβάνουν την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.
Ποιες χώρες φιλοξενούν τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες
Περίπου οι μισοί από τους εγγεγραμμένους πρόσφυγες από Συρίας, 3,1 εκατομμύρια στον αριθμό, ζουν στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο. Η τουρκική κυβέρνηση χορηγεί στους Σύρους Προσωρινή Προστατευόμενη Κατάσταση (TPS), επιτρέποντάς τους να παραμείνουν νόμιμα, αν και δεν παρέχει πρόσβαση σε υπηκοότητα.
Ο Λίβανος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποδοχέας Σύρων προσφύγων με περίπου 774.000 εγγεγραμμένους.
Συμπεριλαμβανομένων των μη εγγεγραμμένων ατόμων, το σύνολο ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο. Αυτό καθιστά τον Λίβανο τη χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Σύρων προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 1 στους 5 ανθρώπους που ζουν στη χώρα να είναι Σύρος πρόσφυγας.
Η Γερμανία φιλοξενεί τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων –περίπου 716.000– σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά την ανατροπή του Άσαντ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας της Γερμανίας ανακοίνωσε την αναστολή των αποφάσεων για αιτήσεις ασύλου από Σύρους πολίτες. Η απόφαση επηρεάζει περισσότερες από 47.770 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι χώρες με τους περισσότερους καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες είναι οι εξής:
- Τουρκία: 3.112.683
- Λίβανος: 774.697
- Γερμανία: 716.728
- Ιράκ: 286.099
- Αίγυπτος: 156.465
- Αυστρία: 97.939
- Σουηδία: 86.956
- Ολλανδία: 65.622
- Ελλάδα: 50.759
Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις επιστροφές στη Συρία. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, περίπου 34.000 Σύροι πρόσφυγες πιστοποιήθηκε ότι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος.