Συρία: Πώς το CNN και η Κλαρίσα Γουόρντ την «πάτησαν» με τον «απελευθερωμένο κρατούμενο»
Πώς ένας κρατούμενος σε φυλακή της Δαμασκού μπορεί να προκαλέσει σοκ σε ένα πανίσχυρο δίκτυο όπως το CNN.
Δημήτρης Σουλτογιάννης - Ανταπόκριση Νέα Υόρκη
Ο άνδρας που βιντεοσκοπήθηκε από το CNN να απελευθερώνεται από αντάρτες από μια φυλακή της Δαμασκού ήταν πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του έκπτωτου συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με ντόπιους, και όχι ένας απλός πολίτης που είχε φυλακιστεί, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί.
Το CNN ανακάλυψε τον άνδρα ενώ αναζητούσε στοιχεία για τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice. Σε ένα από τα ρεπορτάζ, η ανταποκρίτρια και πολύ έμπειρη διεθνής αναλύτρια Clarissa Ward μαζί με την ομάδα της, συνοδευόμενοι από έναν αντάρτη φρουρό, ανοίγουν ένα κελί σε μια φυλακή της Δαμασκού. Ο φρουρός «έκοψε» την κλειδαριά με ένα όπλο, μέσα στο κελί ήταν ο άνδρας αυτός μόνος του, κάτω από μια κουβέρτα.
Όταν βγήκε έξω, ο άνδρας ήταν σαστισμένος. Ερωτηθείς από τον αντάρτη μαχητή που τον απελευθέρωσε, ο άνδρας αυτοπροσδιορίστηκε ως Adel Ghurbal από την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας. Υποστήριξε ότι ήταν φυλακισμένος για τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι ήταν η τρίτη φυλακή όπου τον είχαν κλείσει. Ο άνδρας είπε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι το καθεστώς Άσαντ είχε πέσει και σύμφωνα με τον ίδιο κρατούνταν σε μια φυλακή που διοικούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της συριακής αεροπορίας μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Ποιος είναι πραγματικά ο άνδρας που προσποιούνταν τον απελευθερωμένο Σύριο;
Το πραγματικό όνομα του άνδρα, υπολοχαγού της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος Άσαντ, είναι Salama Mohammad. Ένας κάτοικος της γειτονιάς Μπαγιάντα στη Χομς έδωσε στο CNN μια φωτογραφία του ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία, μέσα σε κυβερνητικό γραφείο.
Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ταυτοποίησε τον άνδρα με τον κρατούμενο στο κελί της φυλακής της Δαμασκού. Η φωτογραφία τον δείχνει να κάθεται σε ένα γραφείο, με στρατιωτικά ρούχα. Το CNN δεν έχει δώσει τη φωτογραφία αυτή στη δημοσιότητα για να προστατεύσει την πηγή από την οποία την έλαβε.
Το αμερικανικό δίκτυο συνέχισε να αναζητά πληροφορίες για τον «απελευθερωμένο κρατούμενο», μετά τις πρώτες πληροφορίες για την αληθινή του ταυτότητα. Πολλοί κάτοικοι της Χομς είπαν ότι ο άνδρας ήταν ο Salama, γνωστός και ως Αμπού Χάμζα. Οι ίδιοι κάτοικοι είπαν στο CNN ότι εργαζόταν στη Διεύθυνση Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί και για εκβιασμούς.
Το CNN δεν διασταύρωσε ποτέ τις αρχικές πληροφορίες για την ταυτότητα του Salama
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Verify-Sy, η οποία είναι ένας συριακός ιστότοπος ελέγχου στοιχείων, ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την πραγματική ταυτότητα του άνδρα, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ του CNN. Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ο Salama είχε φυλακιστεί για λιγότερο από ένα μήνα λόγω μιας διαφωνίας για τη «διανομή κερδών από χρήματα που είχαν πάρει από εκβιασμούς με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό». Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και τη στιγμή που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται σήμερα ο Salama.