Συντήρηση καυστήρα: Τι λένε ειδικοί στο flash.gr
Ισχυρή έκρηξη από λέβητα πετρελαίου σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου, σε μονοκατοικία στο Κορωπί. Το συμβάν σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού έθεσε σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στο σημείο.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο κύριος Δημήτρης Τσίνης, ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην συντήρηση καυστήρων μιλά στο Flash.gr και εξηγεί τους λόγους που καθιστούν την εν λόγω ενέργεια «ζωτικής σημασίας», καθώς και τι πρέπει να προσέχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης.
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για συντήρηση;
Ο κύριος Τσίνης ερωτηθείς για το πότε πρέπει να γίνονται οι συντηρήσεις απαντά « Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και κατά προτίμηση αμέσως μετά από την παύση λειτουργίας του συστήματος, για να μην παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και «πετρώσουν» τα κατάλοιπα. Ωστόσο η συχνότητα της εργασίας εξαρτάται από την παλαιότητα του καυστήρα, την πρότερη συντήρηση του και την ομαλή λειτουργία που είχε. Γενικά όμως η εποχή που ενδείκνυται γι' αυτή τη διαδικασία είναι η Άνοιξη και ειδικότερα τον Απρίλιο ή και τον Μάϊο».
Γιατί είναι «ζωτικής σημασίας»;
Αναφορικά με την σημασία της συγκεκριμένης διαδικασίας ο κύριος Τσίνης εξήγησε ότι αυτή επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία. Πρωτίστως στην ασφάλεια των καταναλωτών και την εργονομία και δευτερευόντως στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
«Κάποιοι καταναλωτές θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη η συστηματική συντήρηση του λέβητα αερίου, η αλήθεια είναι ότι η προληπτική συντήρηση είναι απαραίτητη και υποχρεωτική, ώστε να διασφαλίσουμε πρωτίστως την ασφάλεια λειτουργίας του λέβητα.
Παράλληλα η συντήρηση στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστήματα θέρμανσης όπως είναι οι καυστήρες πετρελαίου, οι λέβητες φυσικού αερίου αποτελούν βασική προϋπόθεση για την μεγιστοποίηση της απόδοσης, την βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Με την συντήρηση καυστήρα πετρελαίου μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα, αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση ενώ η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό» σημείωσε ο ίδιος.
Ποιες διαδικασίες περιλαμβάνει η εργασία;
Σχετικά με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει η εργασία συντήρησης ο κύριος Τσίνης ανέφερε επιγραμματικά ότι «Η ενδεδειγμένη συντήρηση λέβητα περιλαμβάνει τον καθαρισμό του ίδιου, καθώς και της δεξαμενή του πετρελαίου, τη ρύθμιση του θερμοστάτη, τον έλεγχο στο φίλτρο ,στο όργανο για την αυτόματη πλήρωση, στο δοχείο διαστολής καθώς και στο κυκλοφορητή. Επιπλέον η συντήρηση περιλαμβάνει την εξαέρωση του καυστήρα».
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την διαδικασία συντήρησης;
Η συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα είναι μια εξειδικευμένη εργασία, που πρέπει να γίνεται μόνο από αδειούχο εγκαταστάτη – συντηρητή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η ενασχόληση μη αδειούχου, εκτός από παράνομη, είναι και επικίνδυνη για την λειτουργία της εγκατάστασης.
Αρχικά θα πρέπει να ζητήσουμε το έντυπο άδειας από τον συντηρητή που έχουμε επιλέξει. Επίσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο συντηρητής εκδίδει πάντα, φύλλο ελέγχου καύσης και φυσικά ενημερώνει το ημερολόγιο του λεβητοστασίου για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν.
Στην περίπτωση καινούριας εγκατάστασης, εκδίδεται επίσης διπλότυπο πιστοποιητικό εγκατάστασης το οποίο στη συνέχεια στέλνεται στον αρμόδιο κρατικό φορέα για να πιστοποιηθεί ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας
Τι είναι το φύλλο ελέγχου;
Οι θερμοϋδραυλικοί, που ασχολούνται με τις συντηρήσεις καυστήρων, είναι υδραυλικοί που γνωρίζουν πως λειτουργεί η εγκατάσταση των συστημάτων θέρμανσης.
Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Τσίνης ανέφερε «Οι θερμοϋδραυλικοί σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο, το φύλλο ελέγχου κάυσης, μετά από κάθε επίσκεψη για επισκευή ή συντήρηση καταγράφουν όλες τις ενέργειες που πραγματοποίησαν, καθώς και τις μετρήσεις μετά τον τελικό έλεγχο».
Το πιστοποιητικό (φύλλο ελέγχου) αυτό φέρει την υπογραφή του, τον αριθμό της άδειας και τα στοιχεία του. Μόνο οι αδειούχοι τεχνικοί μπορούν να εκδώσουν τέτοιο φύλο ενώ η κίνηση αυτή διασφαλίζει ότι ο συντηρητής θα αναλάβει την ευθύνη των εργασιών του».
Το εν λόγω έγγραφο δεν αφορά μόνο τις πολυκατοικίες άλλα κάθε οίκημα που θερμαίνεται με καυστήρα πετρελαίου. «Πρόκειται για νομοθετικό έγγραφο που είναι κατοχυρωμένο από Υπουργική Απόφαση και αφορά τις σταθερές εστίες καύσης, μιλάμε για το ΦΕΚ 2654/β/2011» συμπλήρωσε ο κύριος Τσίνης.
Τι να προσέξουμε σε μία νέα εγκατάσταση
Για την περίπτωση νέας εγκατάστασης ο κύριος Τσίνης υπογράμμισε «Η μελέτη για την εγκατάσταση σε πρώτο στάδιο πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους μηχανολόγους. Στη συνέχεια, αφού ο υδραυλικός εγκαταστήσει το σύστημα πρέπει να εκδώσει πιστοποιητικό εγκατάστασης, το οποίο επιβεβαιώνει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας και στη συνέχεια να ενημερώσει τον πελάτη του».