Συνταξιούχοι: Τα 4 μέτρα που θα αυξήσουν το εισόδημά τους
Τέσσερις ευνοϊκές παρεμβάσεις που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
- Την οικονομική ενίσχυση σε μονιμότερη βάση των συνταξιούχων που χάνουν την ετήσια αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
- Την κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάσταση του από μια μικρή παρακράτηση και
- Την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ σε μόνιμη βάση.
- Αυξήσεις στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 3% από την 1/1/2024.
Το 2024 μηδενίζεται η προσωπική διαφορά 500.000 συνταξιούχων
Η λογική των αυξήσεων το 2024 θα είναι ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε το 2023, την πρώτη χρονιά που ξεπάγωσαν οι συντάξεις από τις ρήτρες του Μνημονίου. Για το 2024 εκτιμάται ότι η αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων θα ανέλθει σε 3,4%. Δεν αποκλείεται ωστόσο η αύξηση να είναι και μεγαλύτερη, λόγω υψηλότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης το 2023.
Από τις αυξήσεις του 2024 και των επόμενων ετών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στα 1,7 εκατ. συνταξιούχους που πήραν φέτος αυξήσεις 7,75% θα έρθουν να προστεθούν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με τις επόμενες αυξήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.
Μπόνους προσωπικής διαφοράς
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.
Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Το μπόνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δοθεί στο τέλος του 2023.
Κατάργηση του πέναλτι 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους
Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή, θα προβλέπει την κατάργηση του «κόφτη» του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότησή του και την αντικατάστασή της με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την απασχόλησή του. Το ύψος της εισφοράς δεν έχει κλειδώσει και εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10% και 15%.
Η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος το οποίο αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού (είτε είναι μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι).
Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση θα φύγει από τη σύνταξη και θα μεταφερθεί στο εισόδημα. Οσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο – αναλογικά ως ποσό – μεγαλύτερη θα είναι η κράτηση επί αυτού.
Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται επί του εισοδήματος της απασχόλησής του αποκλειστικά υπέρ του ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις άλλες εισφορές τις οποίες θα καταβάλλει ο απασχολούμενος συνταξιούχος υπέρ του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ, όπως ισχύει για κάθε άλλο ασφαλισμένο ο οποίος απασχολείται.
Δωρεάν φάρμακα
Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.
Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Πηγή: Ημερησία