Σύνοδος των πρυτάνεων: Παρών ο Κ. Πιερρακάκης, στόχος η ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου - Στην ατζέντα και τα μη κρατικά ΑΕΙ
Παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 οι εργασίες της 103ης συνόδου των πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας που γίνεται στην Καστοριά.
Από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τις τετραήμερες εργασίας της συνόδου ήταν οι Ευρωπαϊκές αλλά και σύγχρονες προκλήσεις για τα Ελληνικά Δημόσια ΑΕΙ, ενόψει και της συζήτησης που άνοιξε για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας.
Επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων μπήκε και το θέμα της αγοράς εργασίας και της σύνδεσής του με τα προγράμματα των σπουδών των πανεπιστημίων.
Στις τοποθετήσεις τους πολλοί από τους πρυτάνεις αναφέρθηκα στις ραγδαίες αλλαγές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο ότι έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την Ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στον ρόλο των ελληνικών πανεπιστημίων επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτός να επαναπροσδιοριστεί.
Στην ομιλία του για τον ρόλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε εκτός των άλλων ότι η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα πρέπει “πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά περιβάλλοντα που αφορούν τις νέες ανάγκες σε δεξιότητες και επαγγέλματα, την ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων που προκύπτουν από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση”. Έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια έτσι ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά αγγλόφωνα προγράμματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Αναφερόμενος στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ο πρύτανης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενδυνάμωση της ταυτότητας και του ρόλου των δημοσίων ΑΕΙ, όπως επίσης και επιτακτική ανάγκη ενίσχυση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε συνδυασμό με τα προγράμματα των σπουδών τους.
Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχουν περίπου 300 άτομα, μέλη των Πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της διοίκησης και του ΕΛΚΕ καθώς και μέλη των νεοσύστατων Συμβουλίων των ιδρυμάτων.
Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ
«Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μετά το πέρας της Συνόδου των Πρυτάνεων, που διεξάγεται στην Καστοριά.
Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας πρέπει να βγει από ένα εθνικό εξαιρετισμό που έχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Αυτό πάμε να λύσουμε και τίποτα παραπάνω» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Σημείωσε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην πρότασή μας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» και εξήγησε ότι «το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η αναβάθμισή του είναι ο απόλυτος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο κινούμε τον διάλογο με όλα τα πανεπιστήμια, με όλες τις πρυτανικές αρχές».
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ακόμη ότι μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα αντιμετωπιστούν με τον διάλογο.
Η ανάρτηση του υπουργού στο FB
Στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων είχαμε έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.
Ενδεικτικά, δρομολογούμε: αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Έρευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων.
Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους.