Σύνοδος ΝΑΤΟ 2021: Το τελικό ανακοινωθέν [vid]
Την περεταίρω ενίσχυση του ΝΑΤΟ «ως το οργανωτικό πλαίσιο για τη συλλογική άμυνα της ευρωατλαντικής περιοχής, απέναντι σε όλες τις απειλές, απ’ όλες τις κατευθύνσεις», συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά την διάρκεια της Συνόδου, η οποία διεξήχθη την Δευτέρα 14/6 στις Βρυξέλλες.
Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου καταγγέλλεται η εντεινόμενη απειλή που συνιστά η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας και καλείται η Μόσχα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. «Όσο η Ρωσία δεν δείχνει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες της, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», προειδοποιούν οι ηγέτες στα συμπεράσματα της συνόδου τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουμε χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», αλλά το ΝΑΤΟ θα απαντήσει» στο αυξανόμενο οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Επιπλέον, οι ηγέτες καλούν τη Μόσχα να άρει τον χαρακτηρισμό «εχθρική χώρα» για την Τσεχία και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Κίνα, το ΝΑΤΟ εκφράζει «ανησυχία» για τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας αυτής, γεγονότα τα οποία χαρακτηρίζει «συστημικές προκλήσεις» για τη διεθνή τάξη. Επίσης, καλεί το Ιράν να σταματήσει όλες τις πυραυλικές δραστηριότητές του, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», στην Καμπούλ.
«Δεδομένου ότι το διεθνές αεροδρόμιο ''Χαμίντ Καρζάι'' είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η διπλωματική και διεθνής παρουσία και για να συνδέεται το Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο, το ΝΑΤΟ θα παράσχει προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των δραστηριοτήτων αυτού του αεροδρομίου», αναφέρεται στο κείμενο.
Επιπροσθέτως, τα μέλη της Συμμαχίας αναφέρουν πως:
Συμφωνούν να ιδρύσουν ένα Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, όπου οι Σύμμαχοι που το επιθυμούν μπορούν να υποστηρίξουν νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες διπλής χρήσης σε τομείς κλειδί για την ασφάλεια των Συμμάχων.
Δεσμεύονται στην ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να συνεισφέρει στη διατήρηση και διαμόρφωση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες σε τομείς που είναι σημαντικοί για την ασφάλεια των Συμμάχων. «Θα αυξήσουμε τον διάλογο και την πρακτική συνεργασία μας με υφιστάμενους εταίρους, μεταξύ άλλων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες που επιθυμούν και τους εταίρους μας στην Ασία-Ειρηνικό, και θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας με βασικούς παγκόσμιους παράγοντες και άλλους νέους συνομιλητές πέρα από τον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής , Ασία και Λατινική Αμερική», σημειώνουν.
Όπως αναφέρουν «στόχος του ΝΑΤΟ να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Οι 30 συμφωνούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις χωρίς να επηρεαστεί η ασφάλεια του προσωπικού, η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και η στάση αποτροπής και άμυνας.
Καλούν τέλος το Γενικό Γραμματέα να διατυπώσει έναν ρεαλιστικό, φιλόδοξο και συγκεκριμένο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Θα ξεκινήσουν επίσης τακτικό υψηλό διάλογο για το κλίμα και την ασφάλεια για την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό περαιτέρω δράσεων.
Τέλος προσκαλούν τον Γενικό Γραμματέα να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ. Η ιδέα θα διαπραγματευτεί και θα συμφωνηθεί από το Συμβούλιο στη Μόνιμη Σύνοδο και θα εγκριθεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.