Σύνοδος Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη για τον εμβολιασμό και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
Διαφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σε πολλά κρίσιμα ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λαμβάνει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, οι «27» δεν συμφώνησαν σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτως ώστε να λάβει ώθηση η βιομηχανία του τουρισμού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς λόγους. Σημειώνεται πως ορισμένες χώρες απαιτούν από τους ταξιδιώτες που φθάνουν να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Παράλληλα, παρά τις παροτρύνσεις χωρών όπως η Γερμανία να υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά στις τρίτες χώρες με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις, οι «27» προσανατολίζονται να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, εάν είναι απαραίτητο, αλλά να αποφύγουν το κλείσιμο των συνόρων.
Όπως μεταφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, συναίνεση για την αποφυγή κλεισίματος των συνόρων επήλθε σχετικά νωρίς στην τηλεδιάσκεψη. Οι αρχηγοί των κρατών – μελών της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν να επαναλάβουν ορισμένα από τα λάθη που έκαναν κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας πέρυσι. Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι να διατηρηθούν τα σύνορα ανοιχτά, ενώ ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.
Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην τηλεδιάσκεψη, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.
Προσθέτουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού. Επίσης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.
Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Η ατζέντα της Συνόδου
Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27», οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για:
- Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού
- Αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορονοϊού
- Υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια
Ένα από τα βασικά θέματα της τηλεδιάσκεψης, είναι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης τεστ για κορονοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες. Υπέρ της πρότασης έχουν ταχθεί η Κομισιόν, αρκετές χώρες της ΕΕ και η IATA. Ωστόσο, δεν συμφωνεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την τηλεδιάσκεψη. Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορoνοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του φονικού ιού, που θα εμφανιστούν στην πορεία. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.
Μιλώντας μάλιστα για την Γερμανία, ανέφερε ότι ελπίζει ότι η Γερμανία θα διαθέτει αρκετές ποσότητες εμβολίου έτσι ώστε να μπορεί καθένας που θα το θελήσει, να εμβολιαστεί, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Άφησε δε ανοικτό - ως «έσχατο μέσο» , όπως είπε, ακόμα και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Τι ζητά ο Μητσοτάκης
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά», προσθέτει και επισυνάπτει το άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
The vaccination certificate is not about restricting people’s ability to travel. It's about opening up the freedom of movement using a simple, secure digital solution that can get our economies moving again. Looking forward to discussing this at the #EUCO. https://t.co/UJBDeoi1uh
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 21, 2021
Κάνοντας λόγο για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε άρθρο του ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας», ενώ διευκρινίζει ότι «στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Όπως διευκρινίζει, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» προειδοποιεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κλείσιμο εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εξετάζει ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά στις τρίτες χώρες, όπως τη Βρετανία, με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις. Το εν λόγω θέμα τίθεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27. Στόχος των συνομιλιών είναι η αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, που οδηγεί στα όριά τους συστήματα υγείας.
Η ανησυχία γύρω από τις μεταλλάξεις κορονοϊού βρίσκονται στην καρδιά των ευρω-διαβουλεύσεων, καθώς χώρες της ΕΕ έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στις παραλλαγές του ιού, οι οποίες είναι επικίνδυνες.
Ψηλά στο μενού βρίσκονται και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, έγγραφο που συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση ταξιδιών και από χώρες εντός ΕΕ που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταλλάξεις.
«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις», σημειώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διεμήνυσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να κλείσουν εάν δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές.
Προτεραιότητα, πάντως, της γερμανική κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, είναι να μην καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού και να μην κλείσουν παντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της Ένωσης, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Βερολίνο έχει προτείνει να υπάρχουν σημεία για τεστ στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ εξετάζεται να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από περιοχές όπου επικρατούν οι παραλλαγές του ιού.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, από τα μέτρα αυτά θα εξαιρούνται οι μεταφορές, το εμπόριο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και το υγειονομικό προσωπικό.