Σύνοδος Κορυφής – Politico: Ύστατη προσπάθεια να πειστεί η Ουγγαρία – Νέο κείμενο συμπερασμάτων
Μια νέα προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων μοιράστηκε στους 27 ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας για να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Politico, το νέο κείμενο αναφέρει ότι όσον αφορά στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας μια εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, του θεμιτού ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχισή της συνέχισης του εφοδιασμού.
Το νέο προσχέδιο σημειώνει ακόμα ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης του αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».
Πιέσεις από Μακρόν σε Όρμπαν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Αναταραχή στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η στάση που κρατάει η Ουγγαρία αλλά και ο Βίκτορ Όρμπαν στο ζήτημα του εμπάργκο για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου.
Ενδεικτικό είναι ότι πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξαν παρασκηνιακά πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε με σκοπό να καμφθούν οι ουγγρικές αντιδράσεις. Πρωταγωνιστές ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.
Στις φωτογραφίες φαίνεται το κλίμα που επικρατούσε νωρίτερα το απόγευμα στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ο οποίος τις προηγούμενες μέρες συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντάς του ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Σημειώνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν πέραν του τετ α τετ που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό είχε συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Όρμπαν: «Δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεκτή συμβιβαστική λύση για το πετρέλαιο»
Από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του. «Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.
«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε” πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. “Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου»
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε πως «το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαΐκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευρωπαΐκή ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Τιμές, οι οποίες όπως έχω πει πολλές φορές, δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουν προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια του νέου σχεδίου RePower EU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματων, της τιμής των υγρών καυσίμων αλλά και των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
«Σε κάθε περίπτωση να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, ώστε να συγκρατήσει στο μετρό του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρέμβαση στην χονδρική αγορά, ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χοντρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτή προσθέτοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».