Στη Σύνοδο της ΕΕ ο Μητσοτάκης: Παρέμβαση για κοινό βηματισμό των 27 στην άμυνα
Με τον πυρετό των ευρωεκλογών να καίει τις περισσότερες κυβερνήσεις και την πρόταση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή διεύρυνση χωρίς ομοφωνία να βάζει σε αναμμένα κάρβουνα αρκετούς από τους «27», η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει την κατεύθυνση στο πηδάλιο των Βρυξελλών για την ενιαία αμυντική στρατηγική και βιομηχανία.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτός είναι ο νέος …αυτοσκοπός για την Ε.Ε., καθώς ο Πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν κάτσει στο τραπέζι των «27» μιλώντας στο Euronews μιλούσε για την «υπαρξιακή σημασία» της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ με το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, έστελνε και το μήνυμα στους ομολόγους του, ότι πλέον έχει διαλυθεί «η πλάνη» για το «μέρισμα της ειρήνης που θα διαρκούσε για πάντα».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμη πρόταση για τις συντεταγμένες που πρέπει να μπουν στην ευρωπαϊκή πυξίδα και αυτές θα παρουσιάσει σε ένα από τα τελευταία ραντεβού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τις κάλπες του Ιουνίου, προς τις οποίες καλπάζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Η ελληνική αποστολή θεωρεί ότι συμμετέχει στη συζήτηση αυτή έχοντας «βαρύνοντα λόγο» γιατί η χώρα μας είναι ένα, από τα λίγα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στη συμμαχία.
Ο Πρωθυπουργός, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα».
Οι πληροφορίες λένε ότι στις παρεμβάσεις του ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται μεταξύ άλλων, να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Ταυτόχρονα θα επαναλάβει την πάγια θέση να εξαιρεθούν από τον «κόφτη» του υπερβολικού ελλείματος οι αμυντικές δαπάνες.
Ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, θα υποστηρίξει ότι αυτή η πρόβλεψη «δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα». Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει, ότι την ώρα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, «θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα».
Αναφορικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι ένα από τα «κλειδιά», είναι αυτή να συνεχιστεί – που αποτελεί και τη σταθερή θέση της Ελλάδα», αλλά μέσων των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί και υπό την προϋπόθεση «ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας».
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, και την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του εκεί, πριν από τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Θα καταδείξει εκ νέου τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα. Θα τονίσει ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.