Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνία για το ευρωομόλογο - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ζελένσκι
Οι ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν σαν παράδοση: Οι συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όταν φθάνουν σε οικονομικά ζητήματα επέρχεται αυτόματα ο διχασμός ανάμεσα στους Βόρειους και στους Νότιους.
Αφορμή αυτή τη φορά το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα της Ευρώπης - εργαλείο που πρότεινε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε ως «υπαρξιακή» την άμυνα για την Ευρώπη σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέου τρόποι για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ αυτών και η έκδοση ενός ευρωομολόγου που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση αμυντικών αναγκών.
Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται από τις χώρες του Νότου με κύριους εκφραστές τη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο Βορράς δεν βάζει (ξανά) το χέρι στην τσέπη
Αντίθετα ο Βορράς για μία ακόμη φορά δείχνει πως δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη και επιμένει στις λογικές της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής - ακόμα και όταν πρόκειται για το θέμα των αμυντικών αναγκών της Ευρώπης.
Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία εμφανίζονται αρνητικές με την έκδοση ευρωομολόγου με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας μάλιστα, Μαρκ Ρούτε να το ξεκαθαρίζει ορθά - κοφτά μπαίνοντας στις εργασίες του Συμβουλίου: «Δεν συμφωνούμε...»
Aντιθέτως, ο κ. Ρούτε έδειξε να συμφωνεί απόλυτα με την προοπτική χρήσης των υπερκερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αμυντικό οπλοστάσιο των Ουκρανών.
Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πως «η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη» στην υποστήριξη που παρέχει προς το Κίεβο για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή. Υπενθύμισε ωστόσο, σε ότι αφορά στο σκέλος των αμυντικών δαπανών, πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίας ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - ο πρωθυπουργός σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ / Twitter πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία - ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στην Οδησσό το οποίο επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο, όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της βοήθειας.