Σύνοδος Κορυφής: Καμία συμφωνία στην ουσία - Απλώς οι «26» πήραν έγκριση από τον Σολτς να συνεχίσουν τις συζητήσεις
Όπως επισημαίνει το Politico μια παραχώρηση από τη Γερμανία επέτρεψε στους ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη να σημειώσουν πρόοδο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι χώρες έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως να εργαστεί για προτάσεις για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών.
Το Βερολίνο, που ήταν ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους του ανώτατου ορίου τιμών, τελικά λύγισε κι έδωσε την υποστήριξή του για να ελέγξει σύντομα το κόστος του φυσικού αερίου μέχρι να επινοηθεί ένα νέο σύστημα τιμολόγησης.
Ωστόσο, οι ενστάσεις της Γερμανίας, παρά τις μικρές υποχωρήσεις, παραμένουν και το μόνο ουσιαστικό βήμα που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων η πρόταση - «σφήνα» της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Σε σημερινό της άρθρο η Le Monde σχολιάζει πως «θαυματουργή λύση» τελικά δεν βρέθηκε και παρά τη μικρή υποχώρηση από πλευράς Γερμανίας, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα μειωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο.
Οι «27» έβαλαν στο τραπέζι το θέμα της συγκράτησης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά δεν προέκριναν το σχέδιο της Ελλάδας και άλλων χωρών για μία οριζόντια επιβολή πλαφόν. Αντ΄αυτού συμφώνησαν να μελετήσουν το ιβηρικό μοντέλο, να επιβληθεί δηλαδή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για να παράγεται ηλεκτρισμός – κάνοντας μία παραχώρηση παράλληλα προς τη Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή της.
Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός θα συνοδεύεται από εγγυήσεις «αποφυγής κάθε αυξημένης κατανάλωσης αερίου». Θα πρέπει επίσης να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η ΕΕ να επιδοτεί τον ηλεκτρισμό που εξάγεται σε γειτονικές της χώρες (Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία...).
Άλλωστε η επιμονή του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ως προς το πλαφόν δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στους… 26.
Αποκαλυπτικός, άλλωστε, είναι ο διάλογος που φέρεται να είχε ο Γερμανός Καγκελάριος με συνεργάτες τους.
Όπως αναφέρει η Monde, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε, «δεν λέω όχι σε τίποτα, δεν λέω ναι. Αν δεν ήθελα λύση, θα είχαμε σταματήσει το Σύνοδο», συνέχισε.
Ωστόσο, κατά την αποχώρησή τους από τη Σύνοδο ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε τις «αμφιβολίες» του.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες, το Παρίσι χρησιμοποίησε όλες του τις δυνάμεις προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους του να υποστηρίξουν τον ιβηρικό μηχανισμό, τον οποίο η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή.
Γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα Μακρόν και Σολτς
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέδειξαν βούληση κατευνασμού των εντάσεων τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά τις εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Παρίσι που ήρθαν στο φως στις Βρυξέλλες.
«Η συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και ανάμεσα στον καγκελάριο και τον πρόεδρο, είναι εντατική και καρποφόρα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς για τις τριβές με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, ο οποίος πολλαπλασίασε τις νύξεις του χθες Πέμπτη και προειδοποίησε εναντίον της ενδεχόμενης απομόνωσης της Γερμανίας στην ΕΕ, ο κ. Σολτς θύμισε πως οι δυο τους συζητούν «μόνιμα» και ότι έχουν ήδη δώσει νέο ραντεβού την Τετάρτη στο Παρίσι.
Ωστόσο, η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας απλά αντικαθιστά το κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που αναβλήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για πολλούς φακέλους.
Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε πως δεν αισθάνθηκε «σε καμία περίπτωση» απομονωμένος από τους εταίρους του στις μακρές και κοπιώδεις συνομιλίες για το ζήτημα της ενέργειας.
Αν και προσερχόμενοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασαν θέσεις που έμοιαζαν διαμετρικά αντίθετες, οι δύο ηγέτες είχαν χθες βράδυ τετ-α-τετ μισής ώρας, χωρίς κανέναν από τους συμβούλους τους παρόντες, προτού ξαναβρεθούν με τους υπόλοιπους 25 ηγέτες.
Η συνάντηση αυτή «επέτρεψε να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα» ώστε να «εξασφαλίσουμε τη συμφωνία της Γερμανίας» στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, είπε ο κ. Μακρόν στον Τύπο, κρίνοντας πως η Γαλλία διαδραμάτισε τον «ρόλο» της, προωθώντας «την ενότητα» στην ΕΕ.
«Δεν έχουμε πάντα τις ίδιες θέσεις», πάντως «αυτό είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε, μοιάζοντας να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που είχαν υπογραμμιστεί από τη γαλλική πλευρά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και κατά τη διάρκειά της.