Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η στρατηγική Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας τα ατού, που λίγοι ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν, όπως είναι η επιτόπια εικόνα από τα σημεία της κρίσης που ενέσκηψε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς αλλά και των απευθείας επαφών με τους σημαντικότερους «παίκτες» του αραβικού κόσμου, μπαίνει στο τερέν της Συνόδου Κορυφής. Έχοντας προβάλλει στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή διπλωματία τα απτά δείγματα ντου ενεργού ρόλου που έχει και επιδιώκει να διαδραματίζει η Ελλάδα ως έντιμος διαμεσολαβητής, ο πρωθυπουργός θα εμπλουτίσει τη βάση ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ομολόγων του, με τα δεδομένα που συγκέντρωσε από τις συνομιλίες του στο Ισραήλ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και από τη διάσκεψη για την ειρήνη που διοργάνωσε η Αίγυπτος. Άλλωστε η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αναπόδραστα διατρέχεται από την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.
Οι άμεσες παρεμβάσεις απέναντι στις παραγωγές νέων πηγών αστάθειας είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία στη συγκεκριμένη συζήτηση. Κατά πληροφορίες η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα επικεντρωθεί σε πέντε άξονες, κρούωντας καταρχάς, ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου τον κώδωνα της ανησυχίας και κατ’ επέκταση της σημασίας μιας ευρύτερης κινητοποίησης, για τον ορατό κίνδυνο να διαχυθεί η κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει τον προβληματισμό του για αυτό το ενδεχόμενο και φυσικά για τις επιπτώσεις που ενός περιβάλλοντος αστάθειας. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει, όπως και στο Κάιρο το μήνυμα ότι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Θα επαναλάβει δε, την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, προοπτική που απηχεί και την ευρωπαϊκή προσέγγιση, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε σην κοινή δήλωση των «27» στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα προχωρήσει ωστόσο, όπως έκανε και στο Κάιρο, στη σαφή διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τον Παλαιστινιακό λαό. Θα δώσει έμφαση στην ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας όπως επίσης στην αναγκαιότητα να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Μια διάσταση που όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει η «Political» στην οποία είχε στρέψει τους προβολείς δημοσίως δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι 27 θα αναζητήσουν σημείο επαφής για την καλύτερη σφυρηλάτησης της ευρωπαϊκής ασπίδας απέναντι στο μεταναστευτικό. Οι εξελίξεις άλλωστε από τη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθιστούν επιτακτική την ένταση της ευρωπαϊκής κινητοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αναδείξει από το προηγούμενο ραντεβού των ευρωπαίων ηγετών τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα στραφεί και στη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, που για την ελληνική πλευρά δικαιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη και για τη μάχη της ερχόμενης Παρασκευής που αφορά στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Έχοντας βάλει τις βάσεις στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Πρωθυπουργός και αναμένεται να επαναλάβει την θέση του υπέρ της αύξηση του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όπως μεταδίδεται από αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.