Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα - Οι στόχοι στη συζήτηση για το μεταναστευτικό
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ΕΕ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, αλλά παράλληλα συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.
Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορονοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ. Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.
Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ομαλή» υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ και πολλοί εξ' αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.
Ξεκίνησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο των «27»
Αμέσως μετά, ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής η συζήτηση για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, που είναι και η μόνη στην οποία υπάρχει μέχρι σήμερα συναίνεση μεταξύ των «27», σε αντίθεση με το ζήτημα της αλληλεγγύης, όπως σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και στην Επιτροπή να παρουσιάσουν, ως τα τέλη Οκτωβρίου, συγκεκριμένες προτάσεις και ένα σχέδιο δράσης που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024. Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει να λαμβάνει 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.
Στα συμπεράσματά τους για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίζουν ότι θέλουν μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση, αλλά με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.