Σύνοδος G7: Συνάντηση Μπάιντεν - Τζόνσον στην Κορνουάλη - Τι συζητήθηκε για εμβόλια και Brexit
Επί Ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης 10/6 ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και την πόλη της Κορνουάλης, όπου το τριήμερο 11 με 13 του Ιούνη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των G7. Τον πλανητάρχη υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Ενδυνάμωση της Αγγλοαμερικανικής Συμμαχίας
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου, οι δύο ηγέτες είχαν διμερή συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για την «Νέα Χάρτα του Ατλαντικού», η οποία σχετίζεται με την ενδυνάμωση της Αγγλοαμερικανικής συμμαχίας και έχει ως θεμέλιο την πρώτη συμφωνία που είχαν συνάψει ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από μια τετραετία εντάσεων στις ΗΠΑ ενώ ο Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την φιλοξενία του γεγονότος, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η Μεγάλη Βρετανία παραμένει ενεργή στην διεθνή σκηνή στην μετά-Brexit εποχή.
Το «αγκάθι» του Brexit
Παρόλα αυτά, τόσο ο Δημοκρατικός πρόεδρος, όσο και ο ισχυρός άνδρας των Συντηρητικών, κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σε αρκετά ζητήματα όπως η έκρυθμη κατάσταση στην Βόρεια Ιρλανδία. Οι συνέπειες του Brexit έχουν δημιουργήσει νέα περιστατικά βίας και οικονομικές αναταράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ, ύστερα από συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ανέφερε την Τετάρτη 9/6 ότι ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Τζόνσον στο Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Φροστ, λειτουργεί με μεθόδους που υπονομεύουν τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Την είδηση έφεραν στο φως οι Times του Λονδίνου.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως Αμερικανός διπλωμάτης έκανε αναφορά περί αποτυχίας της κυβέρνησης Τζόνσον να διαχειριστεί ομαλά το Brexit με αποτέλεσμα να συγκρουστεί τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τα υπόλοιπα μέλη της Μεγάλης Βρετανίας. Τονίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ενάντια στο Brexit και πολλοί αναλυτές θεωρούν πως τους επόμενους μήνες η γραμμή του θα είναι άκρως αυστηρή απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό.
Για την ώρα πάντως, οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» (Good Friday Agreement) στη Βόρεια Ιρλανδία και συμφώνησαν ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ρεαλιστικές λύσεις για να διατηρηθεί το απρόσκοπτο εμπόριο ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία, Β. Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μετά το Brexit.
Εξωτερική πολιτική - «Οπλοστάσιο εμβολίων» οι ΗΠΑ
Εν συνεχεία, Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για θέματα που αφορούν γενικότερα την εξωτερική πολιτική με σημαντικές αναφορές σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Αφγανιστάν. Επίσης, από την ατζέντα δεν μπορούσαν να λείψουν τα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, της κλιματικής αλλαγής καθώς και η προθυμία των δύο πλευρών για μια νέα διμερή συμφωνία που θα αφορά το ελεύθερο εμπόριο.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του και τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε από το «Νησί» ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας και να τις δωρίσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, θέλοντας να δείξει έτσι τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Η χώρα μας θα γίνει οπλοστάσιο εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
Οι πρώτες 200 εκ. δόσεις θα σταλούν από τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ οι υπόλοιπες 300 εκ. θα έχουν παραδοθεί όπου υπάρχει ανάγκη έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Με το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για έναν πολύ «παραγωγικό διάλογο» που επιβεβαίωσε την «ιδιαίτερη σχέση» των δύο χωρών ενώ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τζο Μπάιντεν, έγραψε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας είναι πιο δυνατές από ποτέ. Τα μάτια πλέον στρέφονται στις επόμενες συναντήσεις του Αμερικανού ηγέτη στην Ευρώπη και κυρίως σε εκείνη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στις 16 του μηνός στην Γενεύη.