Σύνοδος ΕΕ στην Πράγα: «Ναι» στην πρόσκληση είπε ο Ερντογάν - Απίθανη η συνάντηση με Μητσοτάκη που θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας
Την απόφαση να παραστεί στη Πράγα στις 6 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε τελικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρότι γνωρίζει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσμένεια των Ευρωπαίων.
Η ενόχληση δεν εστιάζεται μόνο στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα τώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην προσάρτηση τεσσάρων ουρκανικών περιοχών και συνεχίζει να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο η Αθήνα αποτιμά θετικά την απόφαση του Ερντογάν να παραβρεθεί στη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ο τούρκος πρόεδρος να να κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Μάλιστα, στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι εφόσον βρεθεί στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος «θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν αυτή η ρητορική ακρότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συνιστά συμπεριφορά εν δυνάμει εταίρου».
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας -μια τακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ακολουθήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- θέτοντας στο «τραπέζι» όλες τις πτυχές τού προβλήματος και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του στους Sunday Times, όπου καταλόγισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «επιδιώκει ένα μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα». «Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν το μεγαλείο της Τουρκίας, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Απίθανη μια συνάντηση
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα όμως το ενδεχόμενο μιας τετ-α-τετ συνάντησής τους στην τσεχική πρωτεύουσα είναι μάλλον απίθανο χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και τυχόν ελιγμός εκ μέρους του Ερντογάν.
Το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η Αθήνα -τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και μέσω διπλωματικών οδών- είναι πως η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στα ελληνικά νησιά ούτε θα αφήσει κάποια πρόκληση αναπάντητη.
Μένει, ωστόσο, να αποδειχτεί εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα εμμείνει στο «Μητσοτάκης γιοκ» ή θα αποφασίσει τελικά να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου.
Η ανησυχία της Αθήνας
Όπως επισημαίνει η Καθημερινή αεξαρτήτως της έκβασης της «μάχης της Πράγας», πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να προκαλέσει μείζονα κρίση στις διμερείς σχέσεις για εσωτερικούς λόγους.
Παρά τη φημολογία και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, το σενάριο περί «αποκλεισμού» κάποιου ελληνικού νησιού με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών δεν θεωρείται ισχυρό.
Αντιθέτως, ως πιθανές κινήσεις πρόκλησης μείζονος έντασης θεωρούνται:
• Η δηµιουργία προσφυγικής κρίσης κατά τα πρότυπα του 2020 στον Εβρο.
• Η επανάληψη του σκηνικού των Ιμίων, με πυροδότηση κρίσης με αφορμή «κινήσεις» ιδιωτών, τις οποίες θα έχει ενορχηστρώσει η τουρκική πλευρά.
• Το πρόσχηµα των ερευνών, με το «Ορούτς Ρέις» να κινείται δυτικά του 28ου μεσημβρινού ή, στα νότια της Κρήτης για λογαριασμό της Τρίπολης, μέσω της ενεργοποίησης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αξιοσημείωτο ότι χθες ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι «η στρατιωτικοποίηση νησιών σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων».
Ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη
Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη θα βρεθεί σήμερα (3/10) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με άλλους υπουργούς και αξιωματούχους, όπου αναμένεται να έχουν συζητήσεις για το θέμα του μνημονίου ανάμεσα στις δυο χώρες και τον καθορισμό της ΑΟΖ.
Μάλιστα, λογαριασμοί που προωθούν το αφήγημα της Άγκυρας στα social media, όπως ο παρακάτω που φέρει το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», εμφανίζονται σίγουροι για εκχώρηση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία. «Ο υπουργός Τσαβούσογλου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την εκχώρηση της ΑΟΖ στην Τουρκία για να γίνουν έρευνες από τουρκικές εταιρείες ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ δημοσιεύει και τον σχετικό χάρτη.