Συνεπιμέλεια: Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση Τσίπρα
Υπό το βάρος της ηχηρής διαφοροποίησης τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με αιχμή τη ρύθμιση για υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων για την «εξίσου» γονική μέριμνα και το τεκμήριο του ⅓., κίνηση ουσίας που θα καταδείξει και απτά τους ισχυρούς τριγμούς που προκάλεσε στην κυβέρνηση η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην δεχθεί καμία αλλαγή στο σχέδιο νόμου ακόμα και από βουλευτές του κόμματός του.
Τοποθέτηση για το θέμα που έχει διχάσει την κοινωνία κάνει αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παρεμβάσεις αναμένονται και από άλλους πολιτικούς αρχηγούς
Τα άρθρα που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ
Το άρθρο 7 ορίζει ότι «στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516 του Α.Κ., κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα».
Το άρθρο 13 ορίζει ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικο-συναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας».
Οι τοποθετήσεις βουλευτών
«Το νομοσχέδιο είναι πολύ σπουδαίο. Δεν περίμενα να έχω τόσα μηνύματα από μαμάδες, από μπαμπάδες. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων και έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να προωθήσει μία σημαντική μεταρρύθμιση», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, σημειώνοντας ότι το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς. Ο κ. Τζηκαλάγιας τόνισε ότι από την τελευταία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει σήμερα να υπάρξει εναρμόνιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση τότε υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επισήμανε πως η «από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέρμνας» είναι τομή παιδοκεντρική διότι οι δύο γονείς πρέπει να είναι παρόντες στην ανατροφή του παιδιού τους.
«Θεσμοθετείτε από το παράθυρο την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Πετάτε στο καλάθι διεθνείς συμβάσεις», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου που επικαλέστηκε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με απλό μοίρασμα του χρόνου. Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι ο φυσικός δικαστής είναι εκείνος που πρέπει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τέκνου, αξιολογώντας τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα. «Προσδεθείτε και αφουγκραστείτε την κοινωνία», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα επιφέρει τομή σε ένα οικογενειακό δίκαιο που έχει μία παράδοση 40 ετών, ένα δίκαιο που θεσπίστηκε στο πνεύμα της νεωτερικότητας και στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το μεταπολιτευτικό κεκτημένο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και σημείωσε ότι με τις διατάξεις μετατοπίζεται το κέντρο βάρους, από το παιδί στους γονείς. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να προβληματιστεί είτε από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ είτε από την απροθυμία πολλών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παρίστανται στη Βουλή για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο.
«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο διαμάντι. Αλλά -όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ- φέρατε κάρβουνο», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σπεύδει και φέρνει το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας, του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού, διότι «έρχεται το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων». «Ποιο εξίσου; Που τα λέτε αυτά; Πείτε σε εκείνη τη μάνα που θα δουλέψει τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, χωρίς Σαββατοκύριακα και δεν θα μπορεί να δει το παιδί της, γιατί αυτό έχει ανάγκη η επιχείρηση στην οποία εργάζεται», είπε η Λιάνα Κανέλλη και επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για τον χρόνο επικοινωνίας το γονέων με το παιδί τους, αλλά στην πραγματικότητα τον χρόνο τον ορίζουν οι εργοδότες. «Κυριακή δεν έχει μείνει στη θέση της. Οκτάωρο δεν έχει μείνει στη θέση του. Μισθός δεν έχει μείνει στη θέση του. Παιδιά δουλεύουν με μηχανάκια. Και εσείς έρχεστε και μας λέτε ότι φτιάχνετε τον χρόνο. Τί περάσατε τα ζευγάρια; Καρανίκα και Άδωνι. Αυτοί τα βρήκαν. Εσείς νομίζετε ότι θα τα βρουν οι γονείς; Κάτσε κάτω αγάπη μου να μετρήσουμε τον χρόνο, να δούμε τι θα κάνεις;», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Οι εσωκομματικές αντιδράσεις
Η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ευθέως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο νόμου ενώ ενστάσεις χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους διατύπωσαν, η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει, αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα, δεν προστατεύει το συμφέρον του παιδιού και αλλοιώνει το παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου».
Ηχηρές ήταν και οι ενστάσεις του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος είπε ότι «Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους που μπορεί να δημιουργούν οποιαδήποτε ασάφεια».
Υπενθυμίζεται ότι σοβαρές ενστάσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου έχει εκφράσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής καθώς και επιστημονικοί φορείς.