«Συνεπές βήμα» οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Γιατί μειώνονται οι θέσεις ανώτατων αξιωματικών
Ο Νίκος Δένδιας εξηγεί γιατί έγιναν οι έκτακτες κρίσεις από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Πάτρα, σχετικά με τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογράμμισε πως εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι «ένα συνεπές βήμα», μετά από την απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων και τη νέα δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.
Συνεχίζοντας, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την "Ατζέντα 2030"». Εξηγώντας τη φράση του, συμπλήρωσε: «Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα».
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2030", να υπάρχει εξορθολογισμός. Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».
H κίνηση του Νίκου Δένδια πρακτικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ παραμένουν στη θέση τους, διαφορετικά θα έπρεπε πρώτα να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ώστε να προκύψει νέα σύνθεση του ΣΑΓΕ και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ετήσιες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις παραδοσιακά πραγματοποιούνται στα τέλη Ιανουαρίου.