Συνέντευξη Τσίπρα στην Καθημερινή για Ελληνοτουρκικά, Novartis, Τσιόδρα και πρόωρες εκλογές [vids&pics]
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή από πλευρά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι τυχοδιωκτική κίνηση.
https://m.youtube.com/watch?v=-809_LtSCLs
Σε ερώτηση «αν μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η διαπλοκή έχει λιγότερη δύναμη και αν είναι περισσότερο ή λιγότερο άγρια», απάντησε πως θεωρεί πως: «η διαπλοκή έχει λιγότερη δύναμη, αλλά είναι πιο άγρια. Αυτή είναι η αίσθηση μου».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδημία. Και προφανώς δεν είδαμε καμία επενδυτική έκρηξη. Στο Ελληνικό ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες, που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα».
Για το πακέτο των 32 δισ, και την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τεχνοκράτες δήλωσε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι χρησιμοποιεί (σ.σ. ο Κυρ. Μητσοτάκης) περισσότερο τεχνοκράτες από όσο χρησιμοποιούσαμε εμείς. Απλώς, επιλέγει να κρύβει υπουργούς του που ίσως δεν εμπιστεύεται, πίσω από τεχνοκράτες. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα με τον κ. Σταϊκούρα, που προφανώς δεν του έχει εμπιστοσύνη να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. και σπεύδει στον κ. Πισσαρίδη».
Στην ερώτηση αν τα 32 δισ. είναι επιτυχία για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ναι. Ας μη μιλήσουμε για τα 32 δισ., γιατί τα 9 είναι δάνεια και εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος μας είναι στο 180% με ροπή προς το 200%».
Για τον κορονοϊό είπε: «Στη δημόσια υγεία έσπευσαν και αυτοί με τεράστια οικονομική δύναμη και ο φτωχός πολίτης (…) Ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα αυτά αναγκάζεται να συρθεί στη δική μας αντίληψη. Δεν έχει την ιδιοκτησία όμως, των απόψεων αυτών, για να θυμηθώ μια φράση που μας έλεγαν για το μνημόνιο. Την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι όμως επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση».
Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ειδικότερα, αφού διευκρινίζει ότι «ο κ. Πολάκης έκανε επιθέσεις σε αποφάσεις του υπουργού Υγείας που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος», σημειώνει ότι «ο κ. Τσιόδρας είναι ένας καλός επιστήμονας, που κάνει καλά τη δουλειά του (…) Ήταν κατάλληλος εκπρόσωπος ακριβώς επειδή, πέραν της επιστημονικής επάρκειας, έχει και αυτό το μειλίχιο του χαρακτήρα του. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πείσεις τον κόσμο για μέτρα που περιορίζουν ατομικές ελευθερίες (…) ελπίζω με την ίδια νηφαλιότητα να συνεχίσει χρήσιμος για την κοινωνία και τώρα που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία, και να μην τηρήσει τον κανόνα που θέλει να την εξαργυρώνει κάποιος με πολιτικά οφέλη».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι «σε θέματα που πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ. Δεν σημαίνει να αποφασίζει μόνος του ο πρωθυπουργός ‘και εμείς να ακολουθούμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί διάλογο για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, Ζητάει αόριστα συναίνεση μπροστά, και, πίσω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ‘Δούρειο Ίππο της Τουρκίας’».
https://m.youtube.com/watch?v=dTIotHrbL8Y
«Η Τουρκία δεν κινείται σπασμωδικά. Έχει στρατηγική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιμη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ημερών μας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή», ανέφερε και πρόσθεσε πως «εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει».
Επίσης μίλησε για τον Έβρο λέγοντας πως «όταν έχουμε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος Τούρκων στρατιωτών προκειμένου να κάνουν μετρήσεις εκεί όπου η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει κάποια τεχνικά έργα, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι κάτι ασήμαντο (…) δεν θα αποφάσιζα την καταρχήν σύλληψη των στρατιωτών, αλλά σίγουρα την απομάκρυνσή τους».
«Οι σχέσεις με ένα δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Ο φόβος της ευθύνης στο όνομα της δήθεν πατριωτικής αδιαλλαξίας μας οδηγεί συνήθως σε εθνικές ήττες! Και αυτή ήταν η στάση διαχρονικά τη Δεξιάς και στο Ελσίνκι και στο μακεδονικό (…) Έφθασαν στο σημείο να κάνουν διαβήματα γιατί Τούρκοι μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος, αλλά στο εσωτερικό να λένε ‘δεν έγινε τίποτε…’».
Για τη Συμφωνία με τα Σκόπια υποστήριξε: «Πόση ζημιά θα ήταν να μην τελειώναμε τη συμφωνία των Πρεσπών που τώρα ξαφνικά την αγάπησαν όλοι και πρώτος ο κ. Μητσοτάκης».
Για τη Novartis: «Δεν πιστεύω ότι η Novartis παραφουσκώθηκε. Είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογεί επ’ αυτού: «Και προφανώς αυτό το σκάνδαλο δεν έγινε χωρίς πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν το χειριστήκαμε σωστά, αλλά όχι αυτές που ίσως νομίζετε. Βλέπω, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια κοινοβουλευτικής διαδικασίες, δικονομικούς κανόνες (…)
Θα μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούμε: Ποιοι είναι οι τρεις που εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; Ε, αυτούς τους τρεις τους πάμε σε προανακριτική».
Και στη συνέχεια, «στην πραγματικότητα με βάση όσα λέει η ΝΔ περί δήθεν σκευωρίας, θα έπρεπε να πάει εμένα στην προανακριτική. Κατάλαβε όμως ότι αν το κάνει θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, θα συγκρούεται κατάφωρα με την αλήθεια. Και αποφάσισε να ρίξει τον ‘μουντζούρη’ στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αν κάναμε το διαχωρισμό, είμαι βέβαιος ότι ακόμη και τα κόμματά τους θα αναγκάζονταν να τους απομακρύνουν αντί να τους αγκαλιάσουν».
Στην παρατήρηση ότι βρέθηκαν κρεμασμένοι στα μανταλάκια πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με την υπόθεση, ο Αλ. Τσίπρας έχει την εξής αντίδραση: «Τι εννοείτε ‘κρεμάω στα μανταλάκια;’ Ήταν δέκα πρόσωπα που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή (…) η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αμφισβητεί ότι είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Αλλά δυστυχώς αμφισβητεί ότι το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη θα μπορέσουν να διαλευκάνουν το σκάνδαλο».