Συνέντευξη Μητσοτάκη για οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Την πρώτη του θεματική συνέντευξη τύπου με ατζέντα τα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας αφάνισε τη μεσαία τάξης κι εμείς θα τα επιστρέψουμε πίσω ήμουν απόλυτα συνεπής» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
https://www.youtube.com/watch?v=AhBoFvyzh08
Ερωτηθείς για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους».
Τα χειρότερα με τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει
Σε ερώτηση επίσης για την αισχροκέρδεια και αν υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας και αν έχουν εντοπιστεί είπε:
«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα. Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού γιατί προσέφερε διαφάνεια και διαθεσιμότητα. Και οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν το καλύτερο προϊόν και επιδίδονται σε έρευνα αγοράς που δεν θα την έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν δεν έχουμε εκπλήξεις με τον πληθωρισμό. Τα χειρότερα στο ράφι τα έχουμε δει.
Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο
Για την μείωση των έμμεσων φόρων και αν θα προχωρήσει σε αυτό η κυβέρνηση είπε:
Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής με τις δεσμεύσεις της για την μείωση των φόρων. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ. Και μειώσαμε και την φορολόγηση στις επιχειρήσεις με ελάχιστο συντελεστή 9% και σημαντική μείωση στις εισφορές. Μια παρέμβαση που καθιστά την εργασία πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Στις μεταφορές, στην εστίαση στα γυμναστήρια. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ αποτύπωμα. Και στους αγρότες μας λιπάσματα και ζωοτροφές. Συγκρατήσαμε τις τιμές στον πρωτογενή τομέα. Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την μεσαία τάξη ήμουν απολύτως συνεπής που τα επέστρεψα. Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετια θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνεύσαμε τον δρόμο για την μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού - Να αυξήσουν τους μισθούς για να βρίσκουν εργαζόμενους
Η 1η Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας αν συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών.
Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Για την ανεργία των γυναικών και των νέων είπε ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,3 και σ’ εμάς είναι πάνω από 29%. Στους νέους στην ΕΕ είναι 7,5% και στην Ελλάδα 17,5%. Ξεκινάμε ωστόσο από μια πιο υψηλή βάση, σημείωσε. Η μείωση ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη και οι δουλειές που δημιουργήθηκαν είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και πιο διατηρήσιμες και εναρμονισμένες με το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν τομείς που είναι σημαντικές. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών και είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Αίγυπτο για να καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
Αν έρθει μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι
Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.
Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμούς για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Τα επιτόκια δεν τα αυξάνουμε εμείς αλλά η ΕΚΤ και τώρα αν συμβεί αυτό η εξέλιξη θα έχει μεγάλη σημασία.
«Πρόωρη η συζήτηση για τα αναδρομικά»
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δρομολογήσει φέτος την επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους χαρακτήρισε τη συζήτηση «πρόωρη» τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμη στις 23 Ιανουαρίου» και πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο».
Τόνισε επίσης πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν». «Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον» πρόσθεσε.
«Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024»
Ερωτηθείς σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο απάντησε πως «θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024». «Από το 2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους» ανέφερε για να προσθέσει: «Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024».
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρατήρησε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα. «Μην βλέπουμε μόνο τον ονομαστικό μισθό. Έχουν κι άλλες δυνατότητες να προσφέρουν παροχές – π.χ. προσφέρουμε κίνητρα για τα stock option ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται μέτοχοι στις επιχειρήσεις – παροχές σε είδος, βελτίωση από πλευράς επιχειρήσεων της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής, δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.
«Στις προθέσεις μας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών»
Γνωστοποίησε ακόμη πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας πως θα «μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά της για τη δεύτερη τετραετία».
Σημείωσε επίσης πως τον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Όταν ξεπερνούμε τους στόχους και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – εκτός αν η βελτίωση στην απόδοση του προυπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Μόνιμα μέτρσα για μόνιμες μειώσει προσωρινά μέτρα για προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.