Συνέδριο ριάλιτι που έχασαν όλοι, σαφάρι για υποψήφιους ευρωβουλευτές
Πρώτη φορά παρακολούθησα συνέδριο κόμματος που έχασαν όλοι! Ο τέως πρόεδρος που εμφανίστηκε από το πουθενά, πρότεινε αλλαγή ηγεσίας και έχασε γιατί η πρότασή του απορρίφθηκε. Ο νυν πρόεδρος που έκανε εμφάνιση TEDx (με κοστούμι ένα νούμερο μικρότερο) δέχθηκε την πρόκληση αλλά έχασε γιατί θα είναι πρόεδρος υπό επιτροπεία. Η μοναδική υποψήφια πρόεδρος απέσυρε υποψηφιότητα που κανείς δεν της ζήτησε επίσημα. Το μόνο που (μας) έμεινε είναι ότι περάσαμε καλά με τις τοξικές παρατηρήσεις που ακούσαμε, το ριάλιτι που προσέφεραν πολύ γραφικοί ή λιγότερο γραφικοί, σύντροφοι. Θα μου πείτε, γιατί χαρήκαμε; Έχουμε σημαντικό λόγο: δεν κυβερνούν!
Θύμωσε η Όλγα
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι όχι μόνον με ορισμένους συντρόφους της που την «έβαλαν στα αίματα» να είναι υποψήφια αρχηγός και στην συνέχεια την αφήσαν «στα κρύα του λουτρού», αλλά και με τον Αλ. Τσίπρα που ήταν ο επισπεύδον στην όλη ιστορία, φαίνεται να είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Άνθρωποι που μιλούν μαζί της, έλεγαν χθες μετά τα όσα έγιναν στο συνέδριο, πως «μετά το βραδινό γεύμα την κάλεσαν μια σειρά στελέχη του κόμματος, να είναι υποψήφια, της είπε ναι και ο Τσίπρας και στη συνέχεια όλοι μαζί έκαναν πίσω και την άφησαν μόνη στην μέση του πουθενά». Μάλιστα, ορισμένοι έλεγαν πως έχει ακόμα και σκέψεις να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της Βουλής, μια και «σιχάθηκε κάποιους συντρόφους της».
Τα βέλη των συνεργατών της, παίρνουν και τον Α. Φλαμπουράρη και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελο και βέβαια τον Ν. Παππά, που όπως λένε «έπαιξε μόνον για το δικό του μέλλον αδιαφορώντας για όλους τους άλλους». Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε, που έλεγε και ο μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος σε ελληνική ταινία. Βέβαια παραμένει το ερώτημα: Ποιος φταίει; Απάντηση: Η ίδια γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την φιλοδοξία της.
Οι γυρολόγοι
Ένα από τα καλύτερα που γράφτηκε τις τελευταίες ώρες για τα όσα συμβαίνουν στον Σύριζα, ήταν της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελ. Τσουρή στο twitter: «Απ' όλους αυτούς, εγώ λυπάμαι περισσότερο τους Πασόκους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν προοπτική εξουσίας». Και δεν έχει άδικο. Ασε που τους γιουχάρουν όταν μιλάνε, όπως έγινε με τον Γ. Ραγκούση, προχθές στο συνέδριο – ριάλιτι. Ας πρόσεχαν…
Κομματική πειθαρχία
Προβληματισμοί στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, για το αν θα πρέπει να βάλει ή όχι κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η δήλωση της βουλευτού Ν. Γιαννακοπούλου πως θα ψηφίσει ότι και να γίνει υπερ του νομοσχέδιου, δημιουργεί ένα δίλημμα. Αν βάλει κομματική πειθαρχία και η κ. Γιαννακοπούλου τηρήσει τα όσα λέει (πράγμα σχεδόν βέβαιο) θα πρέπει να την διαγράψει. Αν δεν βάλει, όχι μόνον θα φανεί ότι δεν τολμά να τα βάλει με την συγκεκριμένη βουλευτή του κόμματος του, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ή να απέχουν και άλλοι βουλευτές. Γιαυτό, άνθρωποι του περιβάλλοντός του ψάχνουν να βρουν ποιος τον έπεισε να δηλώσει τα περί κομματικής πειθαρχίας….
Κάτι άλλαξε
Αλλά και στο περιβάλλον του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, αναρωτιούνται για την στάση και τις δηλώσεις Ανδρουλάκη. Στις 12 Φεβρουαρίου, σε συνέδριο σχετικό με την Παιδεία, λένε, ο κ Ανδρουλάκης δήλωσε «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση Μη Κρατικών – Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων». Όμως δέκα μέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο MEGA είπε «τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε». Ψάχνουν λοιπόν να βρουν τι άλλαξε σε δέκα μέρες.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά επειδή ο κ. Ανδρουλάκης θέτει ως αίτια της μη ψήφισης το ότι δεν υπάρχει έλεγχος των μη κρατικών ΑΕΙ από την Ανεξάρτητη αρχή για την Τριτοβάθμια εκπαιδευτή, που «ελέγχει» τα δημόσια πανεπιστήμια, αναφέρουν πως στο κείμενο του νομοσχέδιου υπάρχει σαφής αναφορά ότι η συγκεκριμένη αρχή «ελέγχει» με τα ίδια κριτήρια και τρόπο και τα κρατικά και τα μη κρατικά ΑΕΙ. Αναρωτούνται λοιπόν ποιος χωρίς να διαβάσει το νομοσχέδιο που προτείνουν, λέει ανακρίβειες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον εκθέτει.
Ελέγχουν υποψήφιους
Δυο υπουργοί που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μάξιμου (Γ. Μπρατάκος και Α. Σκέρτσος) και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γ. Σμυρλής αποτελούν την άτυπη επιτροπή που τσεκάρει αυτούς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές αλλά και αναζητά πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν στο ψηφοδέλτιο συγκεκριμένες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, σαν σαφάρι υποψηφίων. Οι αυτοπροτάσεις αρκετές μαθαίνω, αλλά διστακτικότητα υπάρχει σε εκπροσωπούν επαγγελματικών ομάδων μια και το σύστημα με σταυρό και την χώρα, μια περιφέρεια, δυσκολεύει τα πράγματα, ενώ παράλληλα κάνει την υποψηφιότητα ακριβή.
Τους προβληματίζει
Να σας πω πάντως, δυο-τρία, παρασκηνιακά. Συζητείται σοβαρά να είναι υποψήφιος οδοντίατρος, που είναι γιός πολύ γνωστού τραγουδιστή, αλλά και άλλος γιατρός το όνομα του οποίου παραπέμπει σε μύθους για «βασιλιάδες». Επίσης ενόχλησε ιδιαίτερα, μαθαίνω, και τους τρείς (και όχι μόνον) η ανακοίνωση από τον ίδιο, δημοσιογράφου ότι θα είναι υποψήφιος, λέγοντας μάλιστα πως «πρέπει να πάει κάποιος στην ευρωβουλή , επιτέλους, που να ξέρει οικονομικά». Και η ανακοίνωση χωρίς να έχει πάρει το τελικό πράσινο φως ενόχλησε, αλλά τα περί γνώσεων οικονομικών που απέδωσε στον εαυτό του, προβλημάτισε… Λες να έχουμε ανατροπή;
Βρήκαν πρόεδρο
Εντός της ημέρας, ή αύριο, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τη θέση του Προέδρου (μη εκτελεστικού) του Υπερταμείου. Πάντως το όνομα του αντικαταστάτη του Κ. Δερδεμέζη έχει κλείσει και όπως πληροφορούμαι θα είναι ο Στέφανος Θεοδωρίδης, μέχρι πρότινος CEO της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) και πριν από αυτή κατείχε τη θέση διευθύνοντος συμβούλου στη HYATT REGENCY στην Ελλάδα.
Λίγα λόγια…
Λιγομίλητος σε σύγκριση με ανάλογες περιστάσεις του παρελθόντος, μου φάνηκε ο Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την τελευταία ενημέρωση των επενδυτών. Τι ήθελε να αποφύγει ο Διευθύνων του ΟΤΕ; Μα φυσικά τις ερωτήσεις για την επόμενη ημέρα. Τόσο του ιδίου, όσο και του οργανισμού. Να ξέρετε, ότι οι αναλυτές είναι πολλές φορές «χειρότεροι» από τους δημοσιογράφους στις ερωτήσεις, καθώς γνωρίζουν σε βάθος (με τα εξελάκια) τα «δεδομένα» ενός οργανισμού. Οπότε, και ο Μιχάλης Τσαμάζ, που ήρθε προετοιμασμένος για τέτοιες ερωτήσεις, το ξέκοψε από την αρχή, παραπέμποντας τα «νεότερα» στην επόμενη ενημέρωση και την τελευταία κατά την οποία ο ίδιος θα βρίσκεται στο τιμόνι.
…μικρό μέρισμα
Να σας πω, πάντως, ότι η αγορά δεν έμεινε και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από την μερισματική πολιτική του οργανισμού, ο οποίος θα διαθέσει περί τα 450 εκατ. ευρώ για να ανταμείψει τους μετόχους του (μόλις 25 εκατ. περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά). Και αυτό προκάλεσε αρκετή μουρμούρα. Σας έχω πει ότι οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, βρίσκονται σε μία φάση σφικτής πολιτικής και μάλλον αυτό το επιβεβαιώνει.
Θέλουν νίκη
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την «επαναφορά» της Lavipharm, που επιστρέφει από τα «πέτρινα χρόνια» της επιτήρησης, με τον Τηλέμαχο Λαβίδα στο «τιμόνι». Σημαντική αύξηση εξαγωγών, αύξηση κεφαλαίου σε σύμπραξη με το Ambrosia Capital, η συμφωνία με τη Famar και πιο τελευταία η στρατηγική συνεργασία με την ισραηλινών συμφερόντων TIKUN Europe (που διαθέτει εγκαταστάσεις έξω από την Κόρινθο), για την εμπορία προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Για την παρουσίαση της τελευταίας, έγινε μάλιστα και ειδικής εκδήλωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στην οποία παραβρέθηκαν σημαντικότατα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Και το σημειώνω μια και σε περίπτωση που η φαρμακευτική δεν «πάταγε» καλά, όλοι αυτοί δεν θα εμφανίζονταν. Πάντως, προσωπικά, δεν θα διαφήμιζα την άνοδο της αξίας της μετοχής κατά 160% το τελευταίο έτος. Το ποσοστό είναι εντυπωσιακό, αλλά στην πραγματικότητα η αξία αυξήθηκε από 0,34 σε 0,88 ευρώ...