Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Επί τάπητος Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές
Αναλυτικά, τι συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη βελτίωση της εικόνας των μεταναστευτικών ροών και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Παράλληλα, έγινε παρουσίαση των προληπτικών μέτρων και πρωτοβουλιών ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας, ανήμερα της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας.
Μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χούπη και τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Κωστίδη, θα αναχωρήσουν για την Κω, όπου θα επισκεφθούν φυλάκια στο νησί, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός θα πάει στην Πάτμο.
Εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 και κοινοπραξία ΕΑΣ με τσεχική εταιρεία
Σημειώνεται πως, όπως αποκάλυψε το flash.gr, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο σημερινό ΚΥΣΕΑ ήταν και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO του Πολεμικού Ναυτικού.
Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πλοίων έχει θεωρηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό αναγκαίο και μάλιστα επείγον, μια και τα πλοία αυτά θα πρέπει να καλύψουν το κενό μέχρι την παραλαβή των νέων γαλλικών φρεγατών και την προμήθεια άλλων, πιθανόν, των αμερικανικών Constellation.
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες, τέσσερις τον αριθμό, είναι εν πλω είκοσι χρόνια και χρειάζονται τουλάχιστον έναν «μεσαίου μεγέθους εκσυγχρονισμό», αν θελήσουμε να τις κρατήσουμε για αλλά τόσα χρόνια. Ο εκσυγχρονισμός τους είχε ξεκινήσει με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου το 2018, πρόταση που πέρασε από το ΣΑΓΕ το 2019. Από τότε το πρόγραμμα δεν προχώρησε.
Παράλληλα, άλλο ένα θέμα που τέθηκε επί τάπητος στο ΚΥΣΕΑ ήταν και η έγκριση της συμφωνίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και της τσεχικής CSG για τη δημιουργία κοινοπραξίας, στην οποία η ελληνική εταιρεία θα έχει ποσοστό 51% και η τσεχική 49%.
Η συμφωνία προβλέπει μεγάλη οικονομική επένδυση της τσεχικής εταιρείας ώστε να μπορέσει η ελληνική εταιρεία, στις εγκαταστάσεις της στο Λαύριο, να παράγει πυρομαχικά σε πρώτη φάση και στη συνέχεια βλήματα πυροβόλων. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ.