ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο στην ώρα του» λέει ο Κασσελάκης - Πόσα μέλη αποχώρησαν
Συντροφικότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα αποτελεσματικότητα: αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν το κλίμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και των μελών της ΠΓ, αλλά και στην ίδια την εικόνα από την αίθουσα «Λεωνίδας Κύρκος» όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτος μεταξύ ίσων, άνοιξε τις εργασίες της ΠΓ χαρακτηρίζοντας την σημερινή συνεδρίαση περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη για τις χρεώσεις τους.
«Το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.
«Οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη. Από την ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν (κατά μέσο όρο) πάνω από πέντε αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες», ενημέρωσαν η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος.
Τεμπονέρας: Ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκινηση
«Να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας. Υποστήριξε ότι το κόμμα είναι «πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά».
Ανέφερε ότι υπάρχει απουσία πλάνου και σχεδιασμού και επισήμανε την ανάγκη για ένα συνέδριο «αυτοκριτικής και σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα», εν προκειμένω μέσα στον Ιανουάριο. «Τα 13 περιφερειακά δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο», είπε.
Επίσης, ο Τεμπονέρας τόνισε τον οδικό χάρτη όπως τον ανέπτυξε στην τελευταία του ομιλία με συγκεκριμένα ορόσημα. Σημείωε ότι χρειάζονται επεξεργασίες και προτάσεις πολιτικής για «να φύγουμε μπροστά». «Επιμένω στην ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νίκος Σκορίνης ήταν δύο εκ των μελών που φέρεται να έριξαν στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου, όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης για διαφορετικούς βέβαια λόγους.