Συνδυασμοί τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Οι συνδυασμοί τροφίμων είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Τους ξέρεις;
Μπορεί να θεωρούμε ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών αρκεί για να προσφέρουμε στο σώμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την απορρόφησή τους.
Σύμφωνα με διατροφολόγους, μερικοί βασικοί κανόνες συνδυασμού τροφίμων μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων.
Βιταμίνη C και μη αιμικός σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Υπάρχει σε δύο μορφές: ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, και ο μη αιμικός, που συναντάται σε φυτικές τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Η απορρόφηση του αιμικού σιδήρου είναι ευκολότερη για τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό. Ωστόσο, ο σωστός συνδυασμός τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, με τη βιταμίνη C να λειτουργεί ως πολύτιμος σύμμαχος.
Διαβάστε περισσότερα για τους συνδυασμούς τροφίμων για καλύτερη υγεία.