«Σύνδρομο του τουρίστα»: Γιατί μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές μας
Ετοιμάζεις ταξίδι; Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες μας μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Το ιδανικό ταξίδι είναι… ιδανικό. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Οι ειδικοί, μάλιστα, έχουν επινοήσει τον όρο «το σύνδρομο του τουρίστα», για να περιγράψουν τη λύπη που αισθάνονται κάποιοι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, όταν συνειδητοποιούν ότι ο προορισμός δεν είναι αυτός που έχουν δει σε φωτογραφίες. Κάποιοι ταξιδιώτες νιώθουν έντονη λύπη, άγχος - στρες, ακόμα και κατάθλιψη .
Τα μεγάλα χαμόγελα
Στην εποχή της κυριαρχίας των social media, ενημερωνόμαστε από το Instagram, το TikTok και το Facebook. Βλέπουμε εντυπωσιακές φωτογραφίες, πανέμορφα μέρη, μεγάλα χαμόγελα, όμορφα πρόσωπα και καλοσχηματισμένα σώματα. Είναι λογικό να θέλουμε να ζήσουμε το ίδιο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο χαμογελαστοί, τα πρόσωπα και τα σώματα στις selfies είναι λιγότερο ελκυστικά. Παράλληλα, υπάρχει κούραση, κακοκαιρία, άγχος για τα έξοδα, ανασφάλεια κ.ά.
Το σοκ της «κουζίνας»
Στο «σύνδρομο του τουρίστα» παίζουν ρόλο και οι πολιτισμικές διαφορές, κυρίως στο φαγητό. Η κουζίνα κάθε περιοχής διαφέρει και δεν προσφέρει φαγητά που ταιριάζουν με τις γευστικές μας προτιμήσεις. Το πολιτισμικό σοκ και η επαφή με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και να μη μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τις διακοπές μας.
Πολλά σε πολύ λίγο χρόνο
Το «σύνδρομο του τουρίστα» είναι πιο έντονο σε πόλεις με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Στη Φλωρεντία, για παράδειγμα, η οποία είναι ένα τεράστιο μουσείο, ο επισκέπτης παθαίνει σοκ από το πλήθος των έργων τέχνης που «πρέπει» να δει. Ακριβώς αυτό το «πρέπει» είναι που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και άγχος. Στην Ιερουσαλήμ, επίσης, οι ταξιδιώτες βιώνουν το σοκ της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.
Το σύνδρομο του Παρισιού
Το «σύνδρομο του Παρισιού» επηρεάζει ιδιαίτερα τους «πειθαρχημένους» πολίτες, όπως τους Ιάπωνες. Η πόλη δεν είναι η ρομαντική πόλη που ξέρουμε όλοι από το Instagram, αλλά έχει θόρυβο, κίνηση, αγενείς ανθρώπους, και προκαλεί άγχος, ζάλη και κόπωση. Οι προσδοκίες από την πραγματικότητα έχουν μεγάλη απόσταση, και σίγουρα η εμπειρία του Παρισιού μπορεί να είναι μοναδική, αλλά με αρνητικό πρόσημο. Χαρακτηριστικά, η Ιαπωνική πρεσβεία στο Παρίσι διαθέτει ειδική υπηρεσία για τους τουρίστες που το επισκέπτονται.
Τι κάνουμε;
Η λύση είναι να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, να έχουμε ενημερωθεί κατάλληλα από το διαδίκτυο και άλλες πηγές, να διαβάσουμε κριτικές, να συζητήσουμε με ανθρώπους που έχουν πάει στον ίδιο προορισμό και να διαμορφώσουμε μια ρεαλιστική εικόνα. Έτσι, θα ρυθμίσουμε τις προσδοκίες μας αναλόγως και δεν θα απογοητευτούμε ούτε θα αγχωθούμε.