Σύνδρομο MIS-C: Τι είναι και γιατί χτυπάει τα παιδιά - Τα συμπτώματα
Σύνδρομο MIS-C: Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του 11χρονου που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στο Παίδων Αγία Σοφία μετά από πνευμονική εμβολή που προκάλεσαν οι επιπλοκές του κορονοϊού.
Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορoνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C.
Σύνδρομο MIS-C: Τα ύποπτα συμπτώματα
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε την πάθηση πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.
Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στον κορονοϊό έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.
Πάνω από 100 Ελληνόπουλα
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο. «Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, από όσο γνωρίζουμε. Τα 50 από αυτά έχουν διαγνωστεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να παραπέμπει εκεί. Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Και ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για εμβολιασμό των παιδιών (εδώ) ήταν αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει και, κυρίως, το κυκλοφορικό», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
https://www.youtube.com/watch?v=snyyO5E2Fn4