Συνάντηση τριών πρωθυπουργών, νεύρα στο Δήμο Αθήνας και στον Σύριζα
Στην Φιλοθέη, εκεί ψηλά, στο Ίδρυμα Κ. Καραμανλή, είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα των νεοδημοκρατών (και όχι μόνον) και στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνέδριου για τα 50 χρόνια από την μεταπολίτευση, που διοργανώνει το Ίδρυμα.
Κι αυτό γιατί σήμερα το απόγευμα, εκεί θα βρεθούν μαζί Κ. Μητσοτάκης, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Κάνεις δεν έχει προγραμματισθεί να μιλήσει, αλλά έχει ενδιαφέρον μια χειραψία τους, ιδίως αυτή του πρωθυπουργού με τον Αντ. Σαμαρά και αν θα είναι απλώς χειραψία ή θα πουν και κάτι, έστω στα όρθια, που λένε.
Κι αυτό καλό
«Παραμένω αισιόδοξος για μία επανενωμένη Κύπρο» είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεχόμενος τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην συνάντηση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή. Ωραία όλα αυτά, κι ας έγιναν μερικές μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Όπως κι να το κάνουμε ακόμα κι αν η συνάντηση έχει προεκλογικά κίνητρα, η εκλογική απήχηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας δυναμώνει τις ελληνικές θέσεις.
Εξέταση Τζιτζικώστα
Ο κ. Μητσοτάκης, προχθές, τα είπε με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, τους οποίους κάλεσε στο Μ. Μαξίμου. Μάλιστα, εκτός των άλλων περί ομαδικής δουλειάς, συνεργασίας με τους υπουργούς αλλά και με τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων όταν πρόκειται για εθνικά θέματα, τους ζήτησε να στηρίξουν δραστήρια την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, για την Επιτροπή. Κι αυτό γιατί την Δεύτερα ο κ. Τζιτζικώστας θα περάσει από την διαδικασία της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, για να κριθεί αν είναι κατάλληλος για την θέση.
Ο «Τζιτζί», έχει προετοιμασθεί κατάλληλα έμαθα (έκανε μάλιστα και σχετική προετοιμασία – φροντιστήριο σαν να ήταν στην επιτροπή, με ρωτήσεις απαντήσεις στελεχών της ελληνικής ευρωομάδας και της ΜΕΑ στις Βρυξέλλες) και γενικώς τα μηνύματα είναι πως θα περάσει εύκολα μάλλον.
Όμως, υπάρχει και ευρωβουλευτής του Σύριζα, που «καθοδηγεί» συνάδελφους του της Αριστεράς να είναι επιθετικοί απέναντι του, να θυμίσουν τα Τέμπη (μια και ο κ. Τζιτζικώστας προτείνεται για επίτροπος Μεταφορών) και άλλα παρόμοια. Και μετά διαμαρτύρονται, όταν τους λένε πως λειτουργούν στην Ευρώπη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όχι απαραίτητα υπέρ της χώρας.
Παίρνουν αποστάσεις
Να σας πάω τώρα λίγο στο ΠΑΣΟΚ, μια και φαίνεται να έχει βρεθεί πια στην δεύτερη θέση. Εκεί, μαθαίνω, πως ο κ. Δούκας, μάλλον χάνει υποστηρικτές. Σιγά-σιγά, μαθαίνω, φεύγει από δίπλα του ο κ. Χριστοδουλάκης, ο πρώτος εκ των υποστηρικτών του, ο οποίος έχει προσεγγίσει την πλευρά Ανδρουλάκη. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να παίρνει και η Τόνια Αντωνίου.
Ο δήμαρχός όμως έχει και προβλήματα στον Δήμο, μια και ορισμένοι εκ των στελεχών της παράταξης τύπου, τον κατηγορούν πως έχει δώσει εξουσίες «τουλάχιστον αναπληρωτή δήμαρχου) στον Κώστα Ζαχαριάδη του Σύριζα, υποστηρίζοντας πως είναι εξόφληση προεκλογικών γραμματειών. Μάλιστα, λένε κάτι για τοποθετήσεις σε εταιρείες του δήμου όπου «βάζει όποιον θέλει ο Κωστάκης». Το ψάχνω για λεπτομέρειες….
Φταίνε οι άλλοι
Πάντως ο κ. Δούκας, μαθαίνω, βρήκε ποιοι φταίνε για το ότι τίποτα δεν γίνεται στην πρωτεύουσα. Μάζεψε ορισμένους εκ των αντιδημάρχων, τους είπε σκληρά λόγια και τους απείλησε ότι μπορεί να μην μείνουν στην θέση τους με την νέα χρονιά. Τώρα, δεν έμαθα αν κανένας του είπε πως αυτός έχει αφήσει τον δήμο εδώ και μήνες και δεν ασχολήθηκε πάρα μόνον με τα προεκλογικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτά τα λένε μεταξύ τους οι αντιδήμαρχοι και όχι μόνον.
Ένταση στη γραμματεία
Στον Σύριζα, τώρα, φαίνεται πως οι 87 και οι συν αυτώ, τραβάνε το σκοινί μέχρι τέλους. Χθες, η πολιτική γραμματεία, αποφάσισε ότι οριστικά είναι εκτός της προεδρικής κούρσας ο κ. Κασσελάκης, σε μια όχι ήρεμη συνεδρίαση. Μάλιστα ακούστηκαν και ορισμένες «ακραίες φράσεις που δεν ταιριάζουν σε αριστερό κόμμα», όπως μου είπε μέλος της, γελώντας. Ο κ. Κασσελάκης πάντως δεν το βάζει κάτω. Μαζεύει μάλιστα καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές των οργανώσεων για συνέδρους και ετοιμάζεται να κάνει μεγάλο σαματά. Άσε που όπως λένε και οι των 87, μπορεί να έχει ένα μεγάλο μέρος των συνέδρων, που να πλησιάζει και το 50%...
Απογοητευμένος
Μέχρι και ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργού, ο κ. Καρανίκας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, αγωνίζεται υπέρ του Κασσελάκη και καταγγέλλει το «κομματικό ιερατείο». Μάλιστα, σε μια συνέντευξη του είπε, πως νεαρός θαύμαζε τα μεγάλα στελέχη του χώρου αλλά «όταν τους γνώρισα από κοντά, κατάλαβα τι είναι και απογοητεύτηκα». Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα που λένε.
Ο απίστευτος Ράμα
Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να πάει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, την ερχομένη εβδομάδα (3 Νοέμβριου) για να συναντήσει, όπως έκανε και στην Αθήνα, Αλβανούς που ζουν στην Β. Ελλάδα. Μάλιστα έχει κλείσει και ξενοδοχείο στην πόλη για την συγκέντρωση.
Μόνον που μετά και την επίθεση που δέχθηκε στα Τίρανα, ο ευρωβουλευτής πλέον Φρ. Μπελέρη, τα πράγματα δεν είναι πολύ ήρεμα. Μάλιστα στην κυβέρνηση, σκέφτονται να του ζητήσουν να αναβάλει την επίσκεψη για να μην έχουμε τίποτε αντιδράσεις. Το κλίμα πάντως στις σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι καθόλου καλό και αυτό ο κ. Ράμα θα το βρει, μου λένε, μπροστά του σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ που τα λέμε κινδυνεύει από γιαούρτωμα, αλλά ελπίζω να μην είναι ληγμένο.
Έρευνα κατοικίας
Να υπάρξουν στοιχεία για το πόσοι στρατιωτικοί δεν έχουν κατοικία και ζουν σε νοικιασμένα σπίτια ή στρατιωτικά καταλύματα, θέλει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Δ. Χούπης και γι΄αυτό με έγγραφο του έχει ζητήσει από όλους, ως αύριο πρώτη Νοέμβριου, να ενημερώσουν τις ατομικές τους καρτέλες με τα στοιχεία αυτά. Ο στόχος μαθαίνω είναι να υπάρξουν έγκυρα στατιστικά στοιχεία και ανά περιοχή, έτσι ώστε να προχωρήσει το οικιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προβεί με όλες τους τις δυνάμεις ο στρατηγός. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τα στατιστικά αυτά…..
Επέστρεψαν οι μισοί
Πάνω από τους μισούς Έλληνες και Ελληνίδες που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, την περίοδο 2010 έως 2021, έχουν επιστρέψει στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αντιστρέφοντας ένα μέρος από την απώλεια ταλέντων που βίωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Από τους 680.000 Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία ή καλύτερες οικονομικές συνθήκες, έχουν γυρίσει στα πάτρια εδάφη περίπου 350.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.
Όπως προκύπτει από τους αριθμούς, περισσότεροι από έξι στους 10 (63%) δήλωσαν ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα από το 2019 κι έπειτα. Προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν τους ερωτηθέντες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία απέδωσε σημασία στην ανάγκη να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους. Παράλληλα, για πάρα πολλούς κίνητρο επαναπατρισμού αποτέλεσε η βελτιωμένη πορεία της οικονομίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Το 38% σημείωσε πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς τους επηρέασε πάρα πολύ ή αρκετά στην απόφασή τους να επιστρέψουν. Το 23% δήλωσε ότι η εύρεση θέσης εργασίας στην Ελλάδα με αντίστοιχες αποδοχές και προοπτικές με το εξωτερικό διαδραμάτισε πάρα πολύ ή αρκετά σημαντικό ρόλο. Το 20% απάντησε πως η βελτιωμένη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είχε πάρα πολύ ή αρκετά μεγάλη επίδραση στο σκεπτικό τους. Οι ερωτηθέντες επέστρεψαν δηλαδή στην Ελλάδα σε καλή δουλειά και με καλούς μισθούς που κατά μέσο όρο είναι ανώτεροι των 2.000 ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) απάντησαν πως είναι είτε «σίγουρα» είτε «μάλλον» αισιόδοξοι για το μέλλον. Το 55% ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι τόπος για να ζει κανείς.
Σημαντικό μερίδιο των Ελλήνων που έχουν επιστρέψει απασχολείται σε δυναμικούς κλάδους μεγάλης προστιθέμενης αξίας ή καλύπτει κενά που δημιουργήθηκαν σε σημαντικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το 11% εργάζεται στις κατασκευές, το 10% στις νέες τεχνολογίες και στην πληροφορική, ένα 10% απασχολείται στην εκπαίδευση, 7% στην υγεία και 5% στην ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές.