Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ: Πότε θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας [vids]
Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση των Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Όπως ήταν προγραμματισμένο, κύριο θέμα της ατζέντας ήταν για το «καυτό» ζήτημα της Ουκρανίας, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να δηλώνει ότι «δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αλλά αντίθετα ήταν μια ειλικρινής ανταλλαγή ανησυχιών και ιδεών».
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν η Μόσχα να αναμένει «γραπτές απαντήσεις» από την Ουάσιγκτον για τις προτάσεις της για την Ασφάλεια, ενώ επανέλαβε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ενώ πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
«Έκανα σαφές στον υπουργό Λαβρόφ ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα και θεμελιώδεις αρχές που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι και σύμμαχοί μας δεσμεύονται να υπερασπιστούν», κατέληξε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της.
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».
Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε:
«Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».
«Εμείς δεν σχεδιάζουμε εισβολή στην Ουκρανία, δεν έχουμε κανένα σχέδιο για εισβολή», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης που ζήτησε να σταματήσουν οι υστερικές αντιδράσεις από τα media.
«Το θέμα είναι τι θα πράξουν οι Αμερικανοί με τις δυνάμεις τους που σταθμεύουν στην Ευρώπη, κι αυτό το θίξαμε στις συζητήσεις μας με τον Άντονυ Μπλίνκεν», πρόσθεσε και εξέφρασε την ανησυχία του για τα «όπλα από δυτικές χώρες που κατακλύζουν την Ουκρανία».
Τέλος, ανέφερε επίσης ότι το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας «δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ουκρανικό ζήτημα».