Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Τι στάση θα κρατήσει η Αθήνα - Έκανε το πρώτο βήμα προς τη Δύση η Τουρκία
Όπως όλα δείχνουν στη συνάντηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα. Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, στο πλευρό του Ερντογάν θα καθίσουν, ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο εκπρόσωπος Τύπου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. «Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
O πρωθυπουργός σημειώνει πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, αυτό είναι το μομέντουμ για να ξαναπιάσουν οι δυο πλευρές το νήμα του διαλόγου, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι γιατί ακόμη και αν διαφωνούν θα πρέπει οι δύο πλευρές να συνομιλούν για να μην υπάρχει ένταση ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα όπως είδαμε προ αρκετών μηνών με τα παραλίγο θερμά επεισόδια. Αυτή είναι η διάθεση της Αθήνας, να επικρατήσουν ήρεμα νερά και αυτό θέλει να πει και θα το πει στον Τούρκο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ίδια συζήτηση για την ασφάλεια και την ησυχία στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει επίσης στις διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Εμάνουελ Μακρόν όσο και με τον Όλαφ Σολτς.
Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν ότι ήταν ένα θετικό βήμα αυτό που έγινε με την Τουρκία και τη θετική της απόκρισή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύεται ότι γίνεται ένα βήμα προς τη Δύση και αυτό κάνει καλό και στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της όταν δηλαδή η Άγκυρα έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη και τη Δύση.