Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: O οδικός χάρτης μετά τη συνάντηση
Πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα ήταν οι τρεις άξονες συνεργασίας που έθεσαν χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χθεσινή συνάντησή τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Μάλιστα η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα απτό ορόσημο: το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο έχει να γίνει από το 2016 που είχε λάβει χώρα στη Σμύρνη.
Ο μηχανισμός της συγκεκριμένης συνάντησης προσομοιάζει σε μια ταυτόχρονη συνεδρίαση δύο υπουργικών συμβουλίων, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα άμεσης προτεραιότητας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διπλωματία έως τον πολιτισμό.
Για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, θα προηγηθεί πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών την ευθύνη του οποίου θα κληθούν να διαχειριστούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.
Παράλληλα, από το φθινόπωρο θα δρομολογηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως συζήτησαν χθες στη δική τους κατ’ ίδιαν συνάντηση ο Νίκος Δένδιας με τον νέο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ.
Επιπρόσθετα, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα δρομολογήσει ένα ραντεβού με τον υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Ειδικό βάρος έχει και η λεπτομέρεια ότι μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκαν δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και την τουρκική προεδρία, το λεκτικό των οποίων ήταν προσεκτικά διατυπωμένο και συμφωνημένο ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.
Μητσοτάκης: «Μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»
«Θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μέσα στο οποίο εμπίπτουν οι διερευνητικές είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών όχι μόνο των εκπροσώπων» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε επίσης ότι: «Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα θέματα που δεν συζητάει η Ελλάδα. Δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία που βρίσκεται κάθετα αντίθετα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες με τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου των πολυμερών σχημάτων».
Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιηθούν τα F-16»
Από την πλευρά του, για νέα θεμέλια στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.
«Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε πώς θα χαλυβδώσουμε τη φιλία μας, πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία μας. Η σημερινή συνάντηση ήταν σαν μία συνάντηση που τέθηκαν εκ νέου τα θεμέλια της. Δεν τίθεται ποτέ θέμα να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δεν έγινε μέχρι σήμερα» σημείωσε.
Το πώς θα κινηθεί βέβαια ο κ. Ερντογάν μετά την Λιθουανία και αν θα μείνει πιστός σε όσα υποσχέθηκε μένει να φανεί. Αυτό που δείχνει να καταλαβαίνει πάντως η τουρκική πλευρά είναι πως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Δύση περνά μέσα και από ένα κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Θετικά δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ
Το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα του τετ α τετ των δύο ηγετών, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας μπαίνουν σε ένα νέο στάδιο, με στόχο την ηρεμία και τη συνεργασία.
Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ένα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο» η εφημερίδα Ηurriyet, σχολιάζει πως : «Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο Βίλνιους μετά από 1,5 χρόνο. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή στις τουρκοελληνικές σχέσεις». Το δημοσίευμα σημειώνει πως η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί εδώ και εβδομάδες ένα από τα σημαντικότερα θέματα των ελληνικών ΜΜΕ. «Αναμένεται ότι οι διμερείς σχέσεις, που αμβλύνθηκαν μετά τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, Αθήνα, θα μετατραπούν σε μια ‘‘νέα αρχή’’» σημειώνει η εφημερίδα.
«Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη «Δεν θα διαλυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα», αλλά …» είναι ο τίτλο της εφημερίδας Yeni Safak, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πολιτικό διάλογο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα.
Για «θεμέλια που μπήκαν ξανά με την Ελλάδα» έκανε λόγο το δίκτυο A Haber με τον δημοσιογράφο Gaffar Yakinca να σχολιάζει και να αξιολογεί η συνάντηση των δύο ηγετών και τι σημαίνει για τις δύο χώρες.
«Ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα Sabah. Στην ηλεκτρονική έκδοση, η εφημερίδα στέκεται επίσης στη δημοσιότητα που έτυχε το τετ α τετ Ερτογάν – Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αξιολόγησε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν: ‘‘Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες δείχνουν διάθεση να έρθουν ξανά πιο κοντά με θετική προοπτική’’» αναφέρει το TRT Haber, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.