Συνάντηση Γεραπετρίτη με Αλ Σάρα στη Δαμασκό - «Οι νέοι θεσμοί να είναι συμβατοί με το Διεθνές Δίκαιο»
Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Δαμασκό όπου είχε επαφές με τη νέα ηγεσία της χώρας και έστειλε μήνυμα για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/gjwmywlwyaang-z.jpg)
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο, Ahmad Αl Sharaa και τον Υπουργό Εξωτερικών, Asaad Αl Shaibani.
Ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του σημείωσε με νόμημα πως οι νέοι θεσμοί της Συρίας θα πρέπει να είναι «απολύτως συμβατοί με το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαιτέρως με το Δίκαιο της Θάλασσας».
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Συζητήσαμε για τους νέους θεσμούς της Συρίας μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Assad. Θεσμοί, οι οποίοι θα πρέπει να εδράζονται στο κράτος δικαίου. Να είναι θεσμοί, οι οποίοι θα είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί. Να είναι θεσμοί, οι οποίοι θα είναι απολύτως συμβατοί με το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαιτέρως, με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ελλάδα είναι ενεργώς παρούσα στην περιοχή, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των χριστιανικών πληθυσμών στην περιοχή. Ως αξιόπιστος συνομιλητής του αραβικού κόσμου θα είναι παρούσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία και ευημερία στην περιοχή.
Τι επιδιώκει η Αθήνα
Σύμφωνα με την Αθήνα, αυτό που προέχει είναι να διασφαλισθεί η ενότητα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μεταβατική κατάσταση.
Αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι ομαλή και χωρίς αποκλεισμούς, με συμπερίληψη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στο μέλλον της χώρας, στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις.
Την ίδια στιγμή, με φόντο και τις πρόσφατες «φωνές» στην Άγκυρα περί σύναψης συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Δαμασκό, αντίστοιχη με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Αθήνα υπενθυμίζει ότι το νέο σύστημα διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται στη νομιμότητα και στον απαρέγκλιτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.