Ακριβός ο «λογαριασμός» για την ελληνική οικονομία από τη σύρραξη Ιράν- Ισραήλ
Με το βλέμμα στραμμένο και τα «νεύρα τεντωμένα» στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο Ισραήλ-Ιράν, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς κλιμάκωση της κρίσης στη περιοχή θα προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία με βασικές εστίες τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και το ισοζύγιο πληρωμών.
Αν και το σκηνικό είναι ρευστό και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις επόμενες κινήσεις των εμπλεκόμενων στη πολεμική σκακιέρα τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου με το brent να κινείται ήδη πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι όταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 82 δολάρια. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που υπάρξουν ανατιμήσεις στα καύσιμα αυτές θα περάσουν σε όλο το φάσμα των αγαθών και των υπηρεσιών προκαλώντας αναζωπύρωση του πληθωρισμού που με τη σειρά του θα επιβραδύνει τη ταχύτητα της ανάπτυξης επηρεάζοντας αρνητικά τους κεντρικούς δημοσιονομικούς στόχους για το ισοζύγιο και το χρέος ενώ πλήγματα θα υπάρξουν και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας που το 2023 ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία.
Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση αναταραχών στις διεθνείς αγορές με άνοδο των επιτοκίων που θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ η ΕΚΤ δρομολογεί την πρώτη μείωση τον επιτοκίων τον Ιούνιο.
«Στη πρώτη γραμμή» των ανησυχιών του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ο άμεσος αντίχτυπος των πολεμικών επιχειρήσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού καθώς η εμπορεία του παρελθόντος δείχνει ότι σε περιόδους γεωπολιτικών κραδασμών ενισχύονται και διευρύνονται τα κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ότι «βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης» Ωστόσο ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί… Η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι με ρευστή τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί γίνει καμία εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά σημειώνοντας με νόημα ότι στο προϋπολογισμό έχει ενσωματωθεί και δυσμενές σενάριο για τις εξελίξεις των βασικών μεγεθών της οικονομίας από γεωπολιτικές αναταράξεις.