330.000 περισσότεροι πρόωροι θάνατοι αναμένονται στην ΕΕ λόγω μολυσμένου αέρα
Οι προτεινόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυστηρότερων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ θα σημάνουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους πρόωρους θανάτους και θα «διευρύνουν το χάσμα της ανισότητας» μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης, προειδοποίησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας, καθώς οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνουν να αγνοήσουν βασικούς κανόνες για το τι σημαίνει υγιεινή ατμόσφαιρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει κατευθυντήριες γραμμές για το πόσα μικροσκοπικά σωματίδια και πόσα τοξικά αέρια μπορούν να μολύνουν τον αέρα, τονίζοντας όμως ότι κανένα επίπεδο ρύπανσης δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλές.
Ομάδα γιατρών, με άρθρο τους στο International Journal of Public Health, ζητούν να τηρηθούν τα όρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να περιμένει μέχρι το 2035 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει ασθενέστερα όρια για το 2030, χωρίς να ορίσει ημερομηνία ευθυγράμμισης με τον ΠΟΥ. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της ΕΕ θέλει να αφήσει τις φτωχότερες χώρες να περιμένουν μέχρι το 2040.
«Κάθε χρόνο καθυστέρησης στην επίτευξη των οριακών τιμών μεταφράζεται άμεσα σε περισσότερους θανάτους και ασθένειες», δήλωσε η Μπάρμπαρα Χόφμαν, πρόεδρος του συμβουλίου υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) και επικεφαλής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
330.000 περισσότεροι θάνατοι σε χώρες με μολυσμένο αέρα
Η Χόφμαν και οι συνεργάτες της από διάφορα ινστιτούτα δημόσιας υγείας, διαπίστωσαν ότι 330.000 περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν πρόωρα, εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που κατέγραφαν επίπεδα λεπτών σωματιδίων μεγαλύτερα από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, καθυστερούσαν να μειώσουν τη ρύπανση σε αυτό το επίπεδο κατά μια δεκαετία από το 2030 έως το 2040.
Το όριο του ΠΟΥ είναι 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. «Αυτοί οι αριθμοί καθιστούν σαφές ότι το να επιτρέπεις καθυστερήσεις συνεπάγεται σημαντική, άδικη και απαράδεκτη απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ευρώπη», όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες.
Οι γιατροί αποκαλούν το μολυσμένο αέρα αόρατο δολοφόνο. Κάθε αναπνοή που παίρνει ένα άτομο αντλεί ρύπους αρκετά μικρούς ώστε να διαρρέουν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις εισέλθουν στο αίμα, ρέουν μέσα από το σώμα, βλάπτοντας τα όργανα.
Ο χειρότερος αέρας στην Ευρώπη βρίσκεται στις κεντρικές και ανατολικές χώρες, καθώς και στην Ιταλία. Ωστόσο, μια έρευνα του Guardian το Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει αέρα τόσο μολυσμένο, ώστε να παραβιάζει τα όρια του ΠΟΥ.
Το Συμβούλιο της ΕΕ πρότεινε να επιτραπεί στις χώρες με υψηλό ποσοστό νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και με ΑΕΠ ανά άτομο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να φτάσουν τις οριακές τιμές έως το 2040, επειδή έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν στον καθαρισμό του αέρα.
Σημειώνεται ότι πολλές φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μολυσμένο αέρα επειδή τροφοδοτούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με περισσότερο άνθρακα για να παράγουν ηλεκτρισμό, επειδή καίνε περισσότερα ξύλα και άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών ή και γιατί έχουν παλαιότερα αυτοκίνητα και εργοστάσια.