Συναγερμός για τον κορονοϊό: «Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα»
«Καλπάζει» ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και τα νοσοκομεία να έχουν αρχίσει να δέχονται μεγάλη πίεση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 229 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω COVID-19, από τις οποίες οι 64 έγιναν στην Αθήνα. Συνολικά, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.395 ασθενείς, ενώ 83 άτομα βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το τρέχον κύμα διασποράς του ιού είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή περίοδο, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της ανοσίας λόγω μείωσης των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού, οι οποίες διαφεύγουν της ήδη εγκατεστημένης ανοσίας στην κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν.
Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο Action 24 του καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος εκτιμά πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών φτάνουν τα 100.000.
«Αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι τα κρούσματα κορονοϊού πανελληνίως είναι μεταξύ των 50 και 100 χιλιάδων. Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων, που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά, είναι άρρωστοι αυτή τη στιγμή. Ολόκληρες οικογένειες» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
«Στα λύματα έχουμε δει την τελευταία εβδομάδα μία αύξηση, η οποία κυμαίνεται στο 85-90% στο ιικό φορτίο. Νομίζω ότι θα πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία προετοιμασίας, ώστε τους επόμενους δύο μήνες να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυξημένο αριθμό ασθενών με COVID-19», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης.
«Aκόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση»
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά θα δούμε την πλήρη εικόνα του έντονου συγχρωτισμού τις επόμενες ημέρες.
«Οι ενδείξεις είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της νοσηρότητας. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει κάποιον άρρωστο», σημείωσε στο Action 24 ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.
Την ίδια ώρα η «εκτόξευση» των κρουσμάτων κορονοϊού έρχεται μαζί με τις αυξανόμενες μολύνσεις από αναπνευστικούς ιούς, δημιουργώντας έτσι ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης «αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη επιδημική κρίση, από πληθώρα αναπνευστικών ιών, πρωτοστατούντος του κορονοϊού και της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως οι ρινοϊοί, εντεροϊοί, αδενοϊοί κλπ».
Ο ΕΟΔΥ συνιστά να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19 καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης
Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ, μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης, τεκμηριώνουν οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα αστικά απόβλητα της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.