Συναγερμός για το κοκτεϊλ κορονοϊού - γρίπης - «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα»
Για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και της γρίπης έκαναν λόγο κορυφαίοι επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Μιλώντας στο Open, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, «Φωνάζαμε από τον Νοέμβριο ότι θα έχουμε τρία ισχυρά κύματα τον χειμώνα. Κορονοϊός, γρίπη και των υπολοίπων ιώσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές συνέπειες με χιλιάδες κρούσματα. Βρισκόμαστε και στα τρία κύματα αλλά δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση. Η αλήθεια είναι ότι άργησαν να ξεκινήσουν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω του κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις και περιμένουμε, δυστυχώς μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό δεν είναι έκπληξη. Η έκπληξη είναι ότι βγαίνουμε έξω με ένα διάτρητο τοίχος ανοσίας. Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι απαράδεκτα χαμηλός. Και σε συνδυασμό με την υποπαραλλαγή της Όμικρον έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Σχετικά με τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «Αντίστοιχη καμπάνια έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο αλλά ο κόσμος ξεχνάει. Ακόμη και ο ΠΟΥ που κήρυξε το τέλος της πανδημίας το 2023 δεν είπε ότι τελειώσαμε αλλά ότι έχουν περιοριστεί οι συνέπειες σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κορονοϊό γιατί θα έχουμε θανάτους. Αποτελεί και για το 2024, πέμπτη χρονιά κορονοϊού, μια απειλή. Αν δεν έχουμε ενισχύσει το τοίχος ανοσίας, επειδή θα έρθουμε σε επαφή το μόνο που μας σώζει είναι η χρήση μάσκας.
αναφορικά με το κύμα της γρίπης ο κ. Καπραβέλος ανέφερε χαρακτηριστικά Έχουμε διασωλήνωση σε άτομο 37 χρονών το οποίο νοσεί από γρίπη. Δεν έχουμε θωρακιστεί αρκετά. Έχουμε εμβόλια για κορονοϊό και γρίπη και θα μπορούσαμε να έχουμε τοίχος ανοσίας ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες. Μιλάμε για κοκτέιλ ιών γιατί ξαναχτίζουμε την άμυνά μας η οποία εξασθένισε. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει.
Σχετικά με την κορύφωση των κρουσμάτων ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι «Περιμένουμε το τέλος του Ιανουαρίου να έχουμε την κορύφωση, το αποτύπωμα των γιορτών και δυστυχώς θα είναι σε αριθμό θανάτων. Δεν έχουμε σταματήσει να θρηνούμε νεκρούς και περιμένουμε αύξηση. Δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Οι ευπαθείς ομάδες δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα προφύλαξης».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «η αποκλιμάκωση αναμένεται μετά τον Φεβρουάριο».
Βασιλακόπουλπος: Έρχεται ρινικό εμβόλιο
«Από τον ενθουσιασμό μας με την λήξη της πανδημίας το 2023 από τον ΠΥ πήραμε το λάθος μήνυμα και φταίμε και εμείς οι επιστήμονες. Όταν λήγει μια πανδημία δεν παύει να ισχύει ο ιός αλλά συνεχίζει να είναι ενδημικός. Δηλαδή, σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό. Θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε φάση έξαρσης, όπως αυτή που ζούμε τώρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα έπρεπε να έχουμε τροποποιήσει τη συμπεριφορά μας από πριν» ανέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΡΤ.
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι «Αντικειμενικά οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες; υψηλού κινδύνου. Αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα είναι εκείνοι και δυστυχώς ούτε εκείνοι το κάνουν. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς και κολλήσουμε στους ευπαθείς συνανθρώπους μας».
Αναφορικά με τους θανάτους από κορονοϊό ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε «Χάνουμε κάθε εβδομάδα, δυστυχώς, 50-60 συνανθρώπους μας. Είναι τρομερό νούμερο. Από γρίπη έχουμε χάσει ήδη 5 συνανθρώπους μας. Και η διαπίστωση είναι ότι για τη γρίπη που σκοτώνει λίγους εμβολιάστηκαν πάρα πολλοί ενώ για τον κορονοϊό που σκοτώνει λιγότερο εμβολιάστηκαν ελάχιστοι».
Επίσης, αποκάλυψε ότι προσεχώς θα είναι διαθέσιμο στην αγορά ρινικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο θα μπορεί να το προμηθεύεται κανείς στην αγορά. Με απλές εισπνοές θα μπορεί να μειώνεται ακόμη και η μετάδοση.