Συναγερμός για την οικονομία από τη «φωτιά» στη Μέση Ανατολή – Το υπερπλεόνασμα «κρίνει» επιταγή ακρίβειας και επιδότηση στα καύσιμα
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ένταση και το εύρος των κραδασμών στην πραγματική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό από το πόλεμο στη Μέση Ανατολή τη στιγμή μάλιστα που τα ταμειακή περιθώρια για πυροσβεστικά μέτρα έχουν εξαντληθεί.
Οι ανησυχίες πηγάζουν κυρίως από τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου με το τοπίο να παραμένει θολό καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση για το αν και πόσο θα επηρεασθούν οι τιμές του πετρελαίου που αποτελούν βασική παράμετρο για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη είναι για μέση τιμή αργού πετρελαίου 81,2 δολάρια το βαρέλι το 2024 από 81,8 δολάρια φέτος όταν με το ξέσπασμα του πολέμου οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα αγγίζοντας τα 86,65 δολάρια το βαρέλι (Brent).
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούσαμε να δώσουμε το δώσαμε» και από εδώ και πέρα έως το τέλος του έτους όλα θα κριθούν από το ρυθμό ανάπτυξης και το κλείσιμο του προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα της ακρίβειας είναι να απελευθερωθεί ταμειακός χώρος με βάση την πρόβλεψη του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι θα τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τη δέσμευση για επιστροφή της χώρας στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2024 με το πήχη να τίθεται στο 2,1% του ΑΕΠ. Παράλληλα κάνουν λόγο δύο ακόμα κόκκινες γραμμές του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η μία έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθέσιμων στη στάθμη των 35- 36 δισ. ευρώ που αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές και η δεύτερη με τη κοινοτική ντιρεκτίβα για απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης και αντικατάσταση τους με στοχευμένες και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα παρεμβάσεις με το χαμηλότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το ακριβό μέτρο της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό για ένα ακόμη εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2024 με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες επέκταση της έκπτωσης προκειμένου να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Στο τέλος του έτους θα «κληρώσει» για επιταγή ακρίβειας και επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο
Επίσης ανάλογα με τη ταχύτητα της ανάπτυξης και το υπερπλεόνασμα θα αποφασισθεί στο τέλος του έτους αν θα δοθεί μία νέα επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους ή θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.