Συναγερμός από τους ειδικούς: «Εθιστικά» πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση με τα ναρκωτικά, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να τα ποθούν υπερβολικά και να τους λείπουν πολύ όταν δεν τα καταναλώνουν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως έχουν επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων που έδωσε στη δημοσιότητα Sky News, τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει σήμανση ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «εθιστικά» ώστε κάποιοι άνθρωποι να αλλάξουν τις διατροφικές του συνήθειες.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά θεωρείται «εθισμένο» στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), ενώ οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα με πολύ υψηλά λιπαρά και υδατάνθρακες «θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια για να διαγνωστούν ως άνθρωποι με διαταραχή που σχετίζεται με χρήση ουσιών».
Οι συμπεριφορές που δικαιολογούν τέτοιου είδους χαρακτηρισμού αφορούν τις έντονες λιγούρες, τα στερητικά συμπτώματα, το μειωμένο έλεγχο των ανθρώπων στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων και τη συνεχή κατανάλωσή τους, με συνέπειες όπως η παχυσαρκία, οι διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση, η επιδείνωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και εν τέλει τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Η συγκεκριμένη ομάδα των επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο μελέτησε 281 έρευνες από 36 διαφορετικές χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο διατροφικός εθισμός για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» εκτιμάται ότι αφορά το 14% των ενηλίκων και το 12% των παιδιών.
Και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν κάποια τρόφιμα με υψηλούς υδατάνθρακες και λιπαρά καθιερωθούν ως «εθιστικά», τότε θα μπορούσε να βελτιωθεί η δημόσια υγεία με αλλαγές στην κοινωνική και ιατρική πολιτική.
Τα στοιχεία της έρευνας
Στην έρευνα συμμετείχαν και ψυχολόγοι, οι οποίοι επικύρωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων σχετικά με το «διατροφικό εθισμό».
Και καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων από την υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η κατανάλωσή τους.
Όπως λένε οι επιστήμονες, η λύση είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από αυτά τα τρόφιμα και, κυρίως, η συνειδητοποίηση ότι η κατανάλωσή τους είναι εθιστική, με αποτέλεσμα όσοι τα καταναλώνουν να θέλουν διαρκώς όλο και περισσότερο.