«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» - Η προεδρία Μπάιντεν μπορεί να φρενάρει τα σχέδια του Ερντογάν στην Κύπρο
Ήταν μέσα της δεκαετίας του ‘70, όταν ο νεαρός γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν άκουσε για πρώτη φορά τα επιχειρήματα των Ελλήνων για το Κυπριακό. Τι και αν οι πρώτοι οιωνοί δεν ήταν και οι καλύτεροι, εν τέλει, ο Αμερικανός νομοθέτης κατάφερε να «δεθεί» με τον Ελληνισμό και να χαράξει μια δικιά του γραμμή, κόντρα σε εκείνη του σκληρού τότε ΥΠΕΞ, Χένρι Κίσινγκερ.
Τα χρόνια πέρασαν, και τώρα ο άπειρος γερουσιαστής είναι πλέον ο πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη. Ελλάδα και Κύπρος, με βάση την παρουσία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κυρίως τις δεκαετίες των ‘80 και ‘90, και τις συνεργασίες του με τον αείμνηστο γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, μπορούν να ελπίζουν σε θετικές εξελίξεις, στον πιο «σκοτεινό φάκελο» της σύγχρονης ιστορίας μας.
Λίγους μήνες μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως για εκείνον το Κυπριακό δεν είναι τελειωμένη υπόθεση και πως δεν θα επιτρέψει την λύση δύο κρατών.
Υπενθυμίζω και την επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον Νίκο Αναστασιάδη, τον περασμένο Μάιο, στην οποία έλεγε ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Τζο Μπάιντεν, δεν έχει απλώς πολιτική σχέση με τον Κύπριο ηγέτη, αλλά προσωπική. Την προηγούμενη δεκαετία, ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Κύπρο, στηρίζοντας με όλη του δύναμη τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο νυν πρόεδρος, τότε «είχε τα χέρια του δεμένα» και η πολιτική του διέφερε θεαματικά από εκείνη, όταν ήταν επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε διαφορετική αντίληψη για το Κυπριακό, την οποία δυστυχώς ο Τζο Μπάιντεν έπρεπε να ακολουθήσει…
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο κ. Αναστασιάδης είχε νοσηλευτεί στην Νέα Υόρκη, ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών του τηλεφώνησε προσωπικά. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές, με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να διαφέρουν από εκείνες που έχουν άλλοι ηγέτες με τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο.
Το παράδοξο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι το εξής: Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ζητάει επίσημα βοήθεια από τις ΗΠΑ; Οι αναφορές για διαφθορά και εκβιασμούς στο νησί είναι πολλές. Ωστόσο, τι ακριβώς μπορεί να περιμένει, όταν κάθεται μόνος του σαν το «πρόβατο στην σφαγή», σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με «σημαδεμένη τράπουλα».
Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν κατά πολύ, κατώτερες των περιστάσεων, στο θέμα του Κυπριακού. Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της και γέρνει προς την Άγκυρα λόγω συμφερόντων ενώ η Μεγάλη Βρετανία κοιτάει πως να εκδικηθεί με το «γάντι» την παλιά της αποικία…
Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της Αμερικής, και η διπλωματία των «γαμπρών» ανήκει στο παρελθόν, η Κύπρος έχει χρυσή ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια από την νέα Αμερικανική προεδρία. Όση καλή θέληση και αν έχει ο Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί από μόνος του να πάρει θέση αν δεν του το ζητήσουν.
Η ομογένεια από την πλευρά της έκανε ότι μπορούσε. Οι δέκα μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Τζο Μπάιντεν να μπλοκάρει τα πλάνα του Ερντογάν για την Κύπρο, τα οποία μάλιστα είναι ενάντια στις διεθνείς συνθήκες. Ο Αμερικανός ηγέτης λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τέτοιου είδους επιστολές, καθώς η ατζέντα του βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το μόνο που μένει να δούμε πλέον, είναι αν η Κυπριακή ηγεσία ζητήσει επιτέλους να πάρει θέση ο πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη. Είναι μια ιστορική ευκαιρία, η οποία είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο, πως αν χαθεί, δεν θα υπάρξει επόμενη…
**Γιώργος Δημητρόπουλος, Δημοσιογράφος-Αναλυτής, μέλος του Flash Team.