Ελληνοτουρκικά: Οι 4 συμφωνίες προς υπογραφή από Αθήνα - Άγκυρα
Με τη θετική ατζέντα να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ορόσημο για τη συνέχεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
Στόχος των δύο πλευρών είναι η υπογραφή μνημονίων κατανόησης και συμφωνιών συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων, πάνω στις οποίες οι δύο χώρες θα «πατήσουν» για την επόμενη φάση του διαλόγου, όπου αναμένεται να ενταθούν οι συζητήσεις στη λεγόμενη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Άγκυρα φέρεται να έχουν βρει κοινά σημεία επαφής σε 22 από τις 29 θεματικές ενότητες. Στην παρούσα φάση, οι δύο χώρες φαίνεται να είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνιών σε θέματα που αφορούν στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της κλιματικής κρίσης και στο μεταναστευτικό, ενώ οι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται και πιθανή συμφωνία οικονομικού περιεχόμενου σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Πυρκαγιές και πλημμύρες
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της κλιματικής κρίσης, η συμφωνία θα αφορά την αλληλοβοήθεια -τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό - με στόχο την καταπολέμηση μεγάλων πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η συμφωνία σε αυτή τη φάση των συζητήσεων κινείται προς την κατεύθυνση συνεργασίας και για την πρόληψη της ρύπανσης του ποταμού Έβρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και η περιβαλλοντική προστασία του Αιγαίου. Ωστόσο, μένει να φανεί αν τελικά αυτή η κοινή ενέργεια συνυπογραφεί, και σε περίπτωση που αυτό συμβεί, πώς θα αποτυπωθεί στο χαρτί.
Παράτυποι μετανάστες
Επίσης, οι δύο χώρες φέρεται να βρίσκονται κοντά και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και της πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών, από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το μνημόνιο θα αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Φέρεται να περιλαμβάνει την εγκατάσταση Ελλήνων αξιωματικών σε κομβικά σημεία στα παράλια της Τουρκίας και αντίστοιχα τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να ενεργοποιήσουν ξανά δραστηριότητες από τον κοινό κατάλογο που είχε καταρτισθεί το 2010. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε μιλήσει για αθλητικές δραστηριότητες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, τοποθετώντας τις χρονικά μέσα στο 2024, γεγονός που δεν αποκλείει η συγκεκριμένη συμφωνία να υπογραφεί κατά το Ανώτατο Συμβούλιο στην Αθήνα.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, η ημέρα θα ξεκινήσει με διμερείς επαφές υπουργών των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες θα προχωρήσουν στις υπογραφές των συμφωνιών, παρουσία των ηγετών των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά το πού θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με πιθανότερο να πρόκειται για έναν χώρο εκτός του κέντρου της Αθήνας.