Συμβούλιο υπουργών ενέργειας ΕΕ: Στην Ισπανία ζητούνται λύσεις με βαρίδια τον καύσωνα και την άνοδο τιμών

Στην Ισπανία, η οποία έχει πλέον την ευρωπαϊκή προεδρία, μεταφέρεται η συνέχεια του σίριαλ για μια συμφωνία των «27» ως προς την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ την ώρα πόσο τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές ενέργειας έχουν πάρει την ανηφόρα.
Σήμερα και αύριο, 11 και 12 Ιουλίου, στο Βαγιαδολίδ, θα μεταβεί ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης συνοδευόμενος από την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά θεμάτων, από τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και την επάρκεια αερίου ενόψει χειμώνα, μέχρι ζητήματα ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτρισμού και σπάνιων γαιών (Critical Raw Materials).
Η ατζέντα
Στην ατζέντα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης εσωτερικής αγοράς, με εστίαση στις διασυνδέσεις, τη διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης και την αποθήκευση.
Στόχος της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι να εξασφαλίσει σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές, να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ, και να μειώσει τους κινδύνους νέων κρίσεων, όπως και την εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Τονίζεται επίσης ότι οι υπουργοί θα ασχοληθούν με την ενίσχυση των διασυνδέσεων και θα πιέσουν για την έγκριση του έκτου καταλόγου των PCI/ PMI έργων. Επίσης, θα σταθούν στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, καθώς και αυτές που υπολείπονται για την προετοιμασία της ΕΕ ενόψει του χειμώνα 2023-2024.
Οι βασικές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σχετίζονται με το ενεργειακό μείγμα κάθε χώρας, και τις διαφορές που δημιουργεί στις ανάγκες ενισχύσεων, και θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν ώστε να πετύχουν μια συμφωνία για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας
Οι εντυπώσεις από το άδοξο Συμβούλιο του Ιουνίου, είναι ακόμη νωπές. Η κύρια διαφορά που οδήγησε σε ναυάγιο τη συνεδρίαση αφορούσε την αντιπαράθεση χωρών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, στο αίτημα της Γαλλίας που ζητά, μέσω του μηχανισμού των «οικονομικών διαφορών» (CfDs), κρατική στήριξη σε… 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι εκσυγχρονίζονται και παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους.
Έας μηχανισμός, ο οποίος σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε σταθερή και εγγυημένη τιμή για την παραγωγή ενέργειας από τα κράτη-μέλη για όλες τις μονάδες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος (ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία).
Όταν δηλαδή το κόμιστρο πέφτει χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή χονδρικής, τότε η διαφορά θα καλύπτεται. Όταν πάλι συμβαίνει το αντίθετο, η διαφορά θα παρακρατείται. Στη δεύτερη περίπτωση, τα κράτη θα διανέμουν υποχρεωτικά την όποια διαφορά σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, ΜμΕ, βιομηχανίες). Η διανομή θα γίνεται με βάση το μερίδιο κάθε κατηγορίας στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
Το νέο σύστημα προορίζεται να αντικαταστήσει τα πολλά και διαφορετικά προγράμματα κρατικής στήριξης που υπάρχουν χρόνια τώρα στην ΕΕ, φέρνοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στον χώρο των ενισχύσεων. Τοίχο πάντως στο γαλλικό αίτημα έχουν υψώσει πολλές χώρες, από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έως την Ισπανία.
Τυχόν ικανοποίηση των Γάλλων θα πριμοδοτούσε τις μονάδες τους με ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η πυρηνική ενέργεια, που ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύει το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής ρεύματος, θα γινόταν για τις γαλλικές μονάδες, ακόμη πιο φθηνότερη και θα έθετε εκτός αγοράς ακόμη περισσότερους ανταγωνιστές.
Το θέμα ωστόσο είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ εντός του έτους, καθώς το 2024 είναι χρονιά ευρωεκλογών. Και πολύ δύσκολα θα δεχθούν σε μια εκλογική χρονιά οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Αυστριακοί και όσοι διαφωνούν με το γαλλικό αίτημα να βάλουν νερό στο κρασί τους και να είναι πιο διαλλακτικοί.
Σε άνοδο οι τιμές
Τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση της ζήτησης, που θα ανεβάσει και τις τιμές και θα δοκιμάσει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ακραίες θερμοκρασίες, διαρκέσουν επί δεκαήμερο, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.
Την ίδια στιγμή οι αυξημένες εισαγωγές LNG από την Ασία και κυρίως την Κίνα αναμένεται να εντείνουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές για τη διεκδίκηση νέων φορτίων προς την Ευρώπη.
Ειδικότερα, η τιμή του ρεύματος χθες Δευτέρα έκανε άλμα κατά 23,15% στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 121,03 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων. Για σήμερα Τρίτη η τιμή έφτασε τα 122,08 ευρώ.
Τα τιμολόγια Ιουλίου έχουν ήδη ανακοινωθεί και δεν επηρεάζονται από την άνοδο στην χονδρεμπορική, όμως οι τιμές που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου για το μήνα Αύγουστο, αναμένονται αυξημένες. Ως εκ τούτου αν η ανοδική τάση επιμείνει οι επιδοτήσεις που σήμερα φαίνεται να μην είναι αναγκαίες θα πρέπει να επιστρέψουν…
Προσοχή στην κατανάλωση ενέργειας ενόψει καύσωνα
Την ίδια ώρα, λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, ζητά το ΥΠΕΝ από τους πολίτες γιατί αυτό απαιτείται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας και να αποφευχθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.
Με θέμα την επάρκεια του συστήματος που θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.
Πηγή: Ημερησία, energypress