Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ρωσικό βέτο και 4 αποχές στο ψήφισμα κατά της προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών
Η Ρωσία άσκησε την Παρασκευή βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο χαρακτήριζε την προσπάθειά της να προσαρτήσει παράνομα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα με επίσημη τελετή στη Μόσχα, ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων ανάκληση της απόφασης.
Το σχέδιο ψηφίσματος, που κυκλοφόρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλβανία, υποστηρίχθηκε από δέκα από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου, με τη Ρωσία να το καταψηφίζει. Τέσσερα μέλη απείχαν, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γκαμπόν και η Ινδία.
Το σχέδιο χαρακτήριζε τα λεγόμενα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα θεωρεί πλέον κυρίαρχο έδαφος - το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια - ως παράνομα και ως προσπάθεια τροποποίησης των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
Κάλεσε όλα τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς και τις υπηρεσίες να μην αναγνωρίσουν τη δήλωση της ρωσικής προσάρτησης και κάλεσε τη Ρωσία να «αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.
Λόγω του βέτο της Ρωσίας, μετά από μια νέα διαδικασία που υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο, η Συνέλευση πρέπει πλέον να συνέλθει αυτόματα εντός δέκα ημερών, προκειμένου το 193μελές σώμα να εξετάσει και να σχολιάσει την ψηφοφορία. Οποιαδήποτε χρήση του βέτο από οποιοδήποτε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου προκαλεί συνεδρίαση.
Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το σχέδιο προσάρτησης ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προειδοποιώντας ότι σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στον επτάμηνο πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Ο Χάρτης είναι σαφής», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Οποιαδήποτε προσάρτηση του εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο κράτος που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας αποτελεί παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα ήταν μια «απάτη», προκαθορισμένη στη Μόσχα, «που πραγματοποιήθηκε πίσω από την κάννη των ρωσικών όπλων».
«Όλοι έχουμε συμφέρον να υπερασπιστούμε τις ιερές αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, να υπερασπιστούμε την ειρήνη στον σύγχρονο κόσμο μας», είπε στους πρεσβευτές.
«Όλοι μας κατανοούμε τις συνέπειες για τα δικά μας σύνορα, τις δικές μας οικονομίες και τις δικές μας χώρες, αν αυτές οι αρχές παραμεριστούν»
«Πρόκειται για τη συλλογική μας ασφάλεια, τη συλλογική μας ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας... Γι' αυτό είναι εδώ αυτό το σώμα», είπε.
Απαντώντας εκ μέρους της Ρωσίας, ο πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε τους συντάκτες του ψηφίσματος για «χαμηλού βαθμού πρόκληση», προκειμένου να αναγκάσει τη χώρα του να χρησιμοποιήσει το βέτο της.
«Τέτοιες ανοιχτά εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της Δύσης, αποτελούν άρνηση συμμετοχής και συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, άρνηση πρακτικών και εμπειριών που έχουν αποκτηθεί επί πολλά χρόνια».
Είπε ότι υπήρξε «συντριπτική» υποστήριξη από τους κατοίκους των τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί τώρα η Ρωσία. «Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Έχουν κάνει μια ενημερωμένη και ελεύθερη επιλογή, υπέρ της χώρας μας».
Είπε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων δημοψηφισμάτων είχε αναγνωριστεί από διεθνείς παρατηρητές και τώρα, αφού εγκρίθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο και από προεδρικά διατάγματα, «δεν θα υπάρξει επιστροφή, όπως θα προσπαθούσε να επιβάλει το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος».