Συμπεράσματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν
«Ο Ερντογάν κλείνει όλα τα μέτωπα εκτός από αυτό με την Ελλάδα» λέγονταν και γράφονταν τις προηγούμενες εβδομάδες από διεθνολόγους και αναλυτές. Από το μεσημέρι της Κυριακής 13/3 όλοι ψάχνουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αναμφισβήτητα σε μία συνάντηση δύο ωρών που προφανώς διεξήχθη σε καλό κλίμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρεις το πλήρες περιεχόμενο εκτός εάν σου τα περιγράψει ο Μητσοτάκης ο Ερντογάν η Σουρανή ή ο Καλίν.
Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν τις προθέσεις των δύο πλευρών πέρα από αυτά που γνωρίζουμε ως πάγιες επιδιώξεις τους. Για παράδειγμα μία φράση που ξεχωρίζει στο ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τον σκοπό και το περιεχόμενο της συνάντησης. «Σημειώθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μία ειδική ευθύνη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας η οποία αλλάζει λόγω της ρωσικής επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Εμμέσως ο Ερντογάν φαίνεται πώς αξιοποιεί το ανακάτεμα της τράπουλας που έφερε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να κλείσει (προσωρινά ή μη ο χρόνος θα δείξει) το μέτωπο και με την Ελλάδα. Στο εσωτερικό του πιθανότατα θα συνεχιστούν οι δηλώσεις και τα αφηγήματα που «τρέφουν» το ισλαμιστικό, αντιδυτικό και ανθελληνικό εκλογικό ακροατήριο αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος «δεν θέλει να γίνει Πούτιν» όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε χθες το απόγευμα ένας Τούρκος συνάδελφος που αξιολογεί πώς ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει την απομόνωση σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον του ψυχρού πολέμου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 20 μέρες στον κόσμο. Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι το μέσο, ο μοχλός ή έστω το δείγμα για την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας της Τουρκίας με τα διεθνή φόρα.
Τώρα από ελληνικής πλευράς είναι προφανές ότι ένα "ήσυχο καλοκαίρι" με ομαλότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παράλληλη ύφεση της πανδημίας, άμβλυνσης των συνεπειών του πολέμου της Ουκρανίας με πιθανή διπλωματική λύση, απρόσκοπτη εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και κάποιες απαραίτητες εσωτερικές κινήσεις (παροχές, ανασχηματισμός κ.α) μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα αλλά και την κυβέρνηση να πατήσει πιο γερά στα πόδια της και να υλοποιήσει τον όποιο σχεδιασμό της με ορίζοντα πρόωρες ή στην ώρα τους εκλογές.