Συμφωνία των Πρεσπών: Στον «πάγο» τα τρία μνημόνια λόγω ευρωκάλπης και...Σαμαρά
Το Μαξίμου στην προεκλογική κούρσα για τις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αλλάξει την εστίαση στο κέντρο αλλά ταυτόχρονα δεν θα αφήσουν ακάλυπτα τα δεξιά νώτα της Νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς ακούνε τα δημοσκοπικά καμπανάκια που βαράνε για τη δυναμική της Ελληνικής Λύσης, όπως καταγράφεται στο τελευταίο βαρόμετρο του Αction24 στο οποίο το κόμμα Βελόπουλου έστω και με 0,1% παίρνει την τέταρτη θέση από το Κ.Κ.Ε.
Αντίστοιχα στην πρόσφατη μέτρηση της Metron Analysis για το Mega, η Ελληνική Λύση δεν αλλάζει η σειρά στην κατάσταση αλλά Ελληνική Λύση και Κ.Κ.Ε. κονταροχτυπιούνται για την τέταρτη θεση με τη διαφορά τους να είναι στο όριο του στατιστικού λάθους.
Έτσι και το κυβερνητικό αφήγημα επικεντρώνεται στην αποτροπή της χαλαρής ψήφου ή της ψήφου διαμαρτυρίας αλλά είναι σαφές ότι δεν θα δοθεί δεξιό οξυγόνο στον Κυριάκο Βελόπουλο. Όπως επίσης το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα δώσει πατήματα στον Αντώνη Σαμαρά για να ανοίξει, μετά τα ομόφυλα, μια νέα συζήτηση σε ότι αφορά στη δεξιά ταυτότητα του κόμματος.
Για αυτό και δεν θα αρχίσει σύντομα η αντίστροφη μέτρηση για να τακτοποηθεί η εκκρεμότητα που αφορά στα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που έχουν μπει στον πάγο από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, χάρη στο ξεστράτισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021, του τότε πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» είχε αναφέρει με νόημα το 2021.
Το φάλτσο με την «μακεδονική εθνική ομάδα», ήταν η σταγόνα που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι της ελληνικής υπομονής, για τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς των Σκοπίων.
Όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ενδεχομένως και στις αρχές της προσεχούς άνοιξης, παρότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης απέφυγε να δεσμευτεί κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε συγκεκριμένη ημερομηνία, σε μια ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατατεθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
Αυτή τη στιγμή πάντως το ζύγι που έχει μπει, γέρνει τη ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου προς την πλευρά, το παράρτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην εισαχθεί στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές. Άλλωστε τον προσεχή Μάιο στήνονται κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία, με κυρίαρχο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό να είναι το εθνικιστικό VMRO, που έχει αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρότι γίνονται αντίθετες εισηγήσεις που προτάσσουν τη σημασία να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση είναι ότι δεν είναι απαραίτητη αυτή η κίνηση στήριξης από ελληνικής πλευράς.
Όπως λέγεται από τους υποστηρικτές αυτής της άποψης δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι προκειμένου η κυβέρνηση να χάσει ένα διπλωματικό όπλο έναντι της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές στα Σκόπια. Επιπλέον οι θιασώτες της σκληρής γραμμής βάζουν στην εξίσωση και τον αντίκτυπο που θα έχει στην αντισυστημική ψήφο ενόψει της ευρω-κάλπης.